ГоловнаСвіт

У чеської армії закінчилися боєприпаси

Недофінансування чеської армії становить близько $650 млн

У чеської армії закінчилися боєприпаси
архив
Фото: lenta.ru

Чеській армії не вистачає боєприпасів на загальну суму близько $650 млн, повідомляє 4 липня РИА Новости з посиланням на офіційного представника генерального штабу збройних сил Чехії полковника Яну Ружичкову. 

"Брак боєприпасів викликаний загальним зниженням оборонних витрат в республіці в останні роки. Зокрема, деякі нові види озброєння були закуплені армією без необхідної кількості боєприпасів до них", - сказала Ружичкову.

Кілька днів тому чеський парламент провів закрите засіданні з оборони за участю начальника генштабу генерала армії Петра Павла, на якому обговорювалася ця критична ситуація. Зокрема, говорилося, що республіка може не виконати міжнародні зобов'язання.

За словами Ружичковох, партнери по НАТО і ЄС розраховують, що Чехія в разі необхідності може виставити повністю укомплектовану бойову бригаду, здатну протягом місяця самостійно вирішувати поставлені завдання. Однак чеським військовослужбовцям може не вистачити боєприпасів для ведення бойових дій, зазначила вона.

За даними чеського генштабу, найбільш критичне становище склалося в сухопутних військах, яким необхідно майже $200 млн на закупівлю боєприпасів. Наприклад, немає набоїв до нових збройових комплексів BREN 805, вироблених на заводі Ceska zbrojovka в місті Угерському Броді на сході республіки. Окрім того, не вистачає боєприпасів для бронетранспортерів Pandur II, нещодавно куплених в Австрії. Орендовані у шведської компанії Saab винищувачі JAS 39-Gripen, покликані не тільки охороняти небо над Чехією, але й виконувати союзницькі зобов'язання в рамках НАТО, теж не можуть похвалитися хорошим арсеналом.

Ружичкова вважає, що ситуацію можна виправити, якщо витрати на оборону будуть збільшені. Про це неодноразово в останні тижні говорить прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка. Його кабінет має намір запропонувати восени парламенту закласти в бюджет республіки на майбутній рік видатки на збройні сили у розмірі 2,18 мільярда доларів замість нинішніх 2,1 мільярда, що дорівнює 1,08% ВВП країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram