ГоловнаСвіт

Іракська армія витіснила ісламістів з рідного села Хусейна

У лавах іракських повстанців спостерігається розкол

Іракська армія витіснила ісламістів з рідного села Хусейна
иракские военные
Фото: EPA/UPG

Іракська армія витіснила сунітських ісламістів з рідного села колишнього лідера Іраку Саддама Хусейна, страченого у 2003 році.

Про це повідомляє 4 липня агентство Рейтер з посиланням на іракські ЗМІ та поліцію.

На початку червня сунітське угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІДІЛ) очолило наступ на північні і західні райони Іраку. До ІДІЛу приєдналися іракські суніти, військові з колишньої армії Саддама Хусейна, а також дрібні терористичні угруповання. За останні місяці бойовики ІДІЛу зуміли захопити кілька іракських міст, а також території на кордоні з Сирією та Йорданією. У неділю, 29 червня, ІДІЛ оголосила про створення ісламського халіфату та закликала мусульман усього світу присягнути їй на вірність. Угруповання також змінило назву на "Ісламська держава" (ІД).

Урядові сили Іраку разом з шиїтськими волонтерами та за підтримки бойових вертольотів в ніч проти п'ятниці витіснили ісламістів з села Аль-Авджа.

За словами співрозмовників агентства, під час військової операції вбито трьох бойовиків, і основна частина повстанців втiкала на південь уздовж східного берега річки Тигр.

Згідно з повідомленням державного телебачення Іраку, прес-секретар прем'єр-міністра Іраку з військових питань, Кассім Атта, заявив, що Аль-Авджа "повністю очищена", вбито 30 бойовиків.

За деякими даними, серед бойовиків, які змушені були покинути село під натиском урядових військ, є члени сунітського угруповання "Армія Накшбанді", що складається з колишніх армійських офіцерів, а також прихильників баасистської партії Хусейна.

Хоча ісламісти і баасисти об'єдналися в боротьбі з їх спільним ворогом - урядом шиїтського прем'єр-міністра Іраку Нурі аль-Малікі - у їх лавах спостерігається розкол, оскільки багато членів партії Баас не поділяють поглядів джихадистів. Так, два тижні тому в місті Хавіджа 15 осіб було вбито у збройній сутичці між бойовиками ІД та членами "Армії Накшбанді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram