ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Держдума посилила покарання за заворушення на мітингах

Максимальний штраф за порушення громадського порядку становить до $29 тис

Держдума посилила покарання за заворушення на мітингах
Фото: obozrevatel.com

Держдума в п'ятницю, 4 липня, прийняла в третьому, остаточному читанні закон, що посилює покарання за порушення законодавства на мітингах, пікетах, під час проведення ходи, повідомляє РИА Новости.

Зокрема, неодноразове порушення порядку організації мітингу карається позбавленням волі до п'яти років, штрафом від 600 тисяч рублів до 1 мільйона рублів (від $17,5 тис. до $29 тис.) або обов'язковими роботами до 480 годин. При цьому порушення проведення мітингу буде вважатися неодноразовим, якщо скоєно людиною, яка раніше притягувалася до адміністративної відповідальності більше, ніж двічі протягом півроку (180 днів).

Окрім того, якщо організатор або учасник мітингу повторно не підкоряється поліції, військовослужбовцям, співробітникам Федеральної служби безпеки або Федеральної служби охорони, передбачені штраф у п'ять тисяч рублів ($150) або до 30 діб адміністративного арешту для громадян, штраф від 10 тисяч до 20 тисяч рублів (від $290 до $580) для посадових осіб та від 50 тисяч до 100 тисяч рублів (від $1,5 тис. до $2,9 тис.) для юридичних осіб.

Якщо мітингувальники створили перешкоди для транспорту, соціальної інфраструктури, зв'язку або руху пішоходів, або якщо їхня кількість перевищила заявлену, пропонується застосовувати штраф від 30 тисяч до 50 тисяч рублів (від $900 до $1,5 тис.) для громадян, від 50 тисяч до 100 тисяч рублів (від $1,5 тис. до $2,9 тис.) для посадових осіб та від 250 тисяч до 500 тисяч рублів (від $7 тис. до $14,5 тис.) для юридичних осіб.

При цьому пропонується викласти в новій редакції пункт про заборону проносити на мітинги зброю і вибухівку. Список заборонених предметів пропонується доповнити отруйними, з їдким запахом, легкозаймистими речовинами і піротехнікою.

Окрім цього, встановлюється, що журналіст на мітингу повинен мати при собі редакційне посвідчення або інший документ, що засвідчує особу та повноваження журналіста, а також відмітний знак преси.

Закон набуває чинності з дня його ухвалення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram