ГоловнаСвіт

Саудівська Аравія розгорнула 30 тис. солдатів біля кордону з Іраком

Багдад стверджує, що повністю контролює кордон

Саудівська Аравія розгорнула 30 тис. солдатів біля кордону з Іраком
Фото: wfhsmiddleeast.wikispaces.com

Саудівська Аравія розгорнула 30 тис. солдатів на своєму кордоні з Іраком після того, як іракські солдати покинули цей район.

Про це 3 липня повідомляє агентство Рейтер з посиланням на саудівський телеканал "Аль-Арабія".

За даними телеканалу, саудівські війська були скеровані в прикордонний регіон після того, як іракські урядові війська покинули свої позиції, залишивши саудівські та сирійські кордони незахищеними.

Офіційний Багдад, однак, стверджує, що іракські війська повністю контролюють кордон. "Мета цих новин - вплинути на моральний дух нашого народу і бойовий дух наших героїчних бійців", - заявив генерал-лейтенант Касим Атта журналістам у Багдаді.

На підтвердження своєї версії "Аль-Арабія" заявила про існування відеозапису, на якому зафіксовано 2500 іракських солдатів у пустелі на схід від іракського міста Кербела, які раніше отримали наказ відступити від кордону. На відео іракський офіцер каже журналістам, що солдати отримали наказ покинути свої позиції без будь-яких пояснень.

Довжина кордону між найбільшим у світі експортером нафти Саудівською Аравією й Іраком становить близько 800 кілометрів. При цьому впродовж останніх тижнів бойовики-ісламісти і суніти, котрі приєдналися до них, захопили кілька міст і селищ, розташованих біля кордону.

Згідно з повідомленням саудівського держінформагентства SPA, король Абдалла наказав ужити всіх необхідних заходів для захисту Саудівської Аравії від потенційних "терористичних загроз". Країна подолала загрозу з боку "Аль-Каїди" на своїй території понад десятиліття тому і вкрай насторожено ставиться до будь-якої можливої загрози з боку радикальних сунітських ісламістів.

Нагадаємо, 30 червня в Іраку бойовики з угруповання "Ісламська держава Іраку і Левантуоголосили про створення халіфату "Ісламська держава".

Бойовики ІДІЛ на початку червня перейшли в наступ в Іраку, взявши під контроль північний захід ісламської республіки, і оголосили про намір захопити столицю країни - Багдад. Крім того, ісламісти ІДІЛ протягом декількох років воюють проти армії Башара Асада в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram