ГоловнаСвіт

Угорщина відмовилася припиняти будівництво своєї ділянки "Південного потоку"

Будапешт очікує від США і Євросоюзу альтернативної пропозиції

Угорщина відмовилася припиняти будівництво своєї ділянки "Південного потоку"
Виктор Орбан
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його країна не відмовиться від будівництва своєї ділянки газопроводу "Південний потік".

Про це 1 липня повідомляє агентство Associated Press.

"Ті, хто каже, що ми не повинні будувати (газопровід), мусять зробити альтернативну пропозицію, як Угорщина могла б жити без енергії", - сказав голова уряду.

Проти будівництва "Південного потоку" виступають США і Євросоюз. Наприкінці червня комісар з енергетики Гюнтер Еттінгер закликав заморозити будівництво газопроводу, допоки він не відповідатиме нормам ЄС про конкуренцію. 

На початку червня про припинення робіт над "Південним потоком" оголосила Болгарія.

Крім Росії, Угорщини та Болгарії, в проекті беруть участь Італія, Словенія й Австрія. Будівництво "Південного потоку" стартувало 7 грудня 2012 року в районі Анапи. Здача в експлуатацію першої нитки призначена на кінець 2015 року. Загальна потужність всіх ниток газопроводу перевищить 60 мільярдів кубометрів газу на рік.

Претензії Євросоюзу до цього проекту полягають у його невідповідності Третьому енергопакету. У ньому сказано, що власниками розташованих у Євросоюзі трубопроводів не можуть бути компанії, які видобувають газ. Вони повинні продавати свої активи або передавати управління трубопроводами. До того ж жоден постачальник не може використовувати більш ніж 50% трубопровідних потужностей, решту слід виставляти на аукціон (у зв'язку із цим "Північний потік", наприклад, працює на половину потужності).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram