ГоловнаСвіт

ОБСЄ закликала РФ переглянути закон про екстремізм

В ОБСЄ вважають, що закон може обмежувати свободу слова

ОБСЄ закликала РФ переглянути закон про екстремізм
ОБСЕ

Представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дунья Міятович виступила в середу з критикою поправок до КК РФ, які посилюють кримінальну відповідальність за заклики до екстремістських дій в Інтернеті.

Про це йдеться у повідомлення ОБСЄ від 25 червня.

Держдума 20 червня ухвалила законопроект про посилення відповідальності за фінансування екстремізму. Поправки внесли до законів КК РФ "Про протидію екстремістській діяльності" та "Про протидію тероризму". Встановлено кримінальну відповідальність за фінансування підготовки і вчинення хоча б одного зі злочинів екстремістської спрямованості, а також екстремістського угруповання чи організації. Окрім того, вводиться відповідальність за публічні заклики до екстремізму, а також за збудження в Інтернеті ненависті або ворожнечі, а також карається приниження людської гідності.

Начальник головного управління з протидії екстремізму МВС Росії Тимур Валіулін раніше заявив, що відомство за минулий рік виявило на третину більше злочинів екстремістської спрямованості в Росії. У своїй доповіді він зазначив, що зростання кількості зареєстрованих злочинів майже вдвічі "пов'язане з виявленням злочинів у середовищі Інтернету".

Міятович посилається в заяві, поширеній у середу штаб-квартирою ОБСЄ, на висновок Венеціанської комісії, яка визнала російське законодавство про екстремізм недостатньо точно сформульованим. "Це законодавство може породити страх серед користувачів Інтернету, оскільки вони не можуть юридично передбачити, чи буде порушувати закон їхнє вільне слово", - йдеться в заяві.

За словами Міятович, цей закон є "черговим рішенням Держдуми, яке може привести до подальшого обмеження свободи вираження та свободи обігу інформації", і закликала Москву переглянути поправки, які "загрожують свободі ЗМІ та підривають плюралізм в Інтернеті в ім'я боротьби з невизначеною концепцією екстремізму".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram