ГоловнаСвіт

США розглядають три варіанти санкцій проти Росії

Вашингтон розраховує на підтримку ЄС у разі невиконання Путіним його обіцянок

США розглядають три варіанти санкцій проти Росії
Фото: ria.ru

Адміністрація президента США Барака Обами розробила три варіанти подальших санкцій проти Росії. Про це 24 червня написала американська The New York Times

За даними видання, у Вашингтоні розглядають, зокрема, такі варіанти: заборона на будь-яку взаємодію з деякими з найбільших російських банків; припинення передачі технологій російським енергетичним і оборонним підприємствам; повне припинення співпраці з російськими оборонними підприємствами.

Як зазначає видання, незважаючи на те, що будь-який із цих варіантів є значно серйознішим порівняно із санкціями, що чинні нині стосовно окремих російських чиновників, бізнесменів і їхніх компаній, США, як і раніше, не мають наміру використовувати проти Росії обмеження на кшталт тих, які застосовують до Ірану.

У NYT також зазначають, що американські чиновники дійшли висновку, що санкції, подібні до іранських, не будуть так само ефективними проти Росії, яка має більшу економіку. Замість цього, вважають у виданні, Вашингтон шукає заходи, які матимуть відчутний вплив на Росію, але не матимуть суттєвого впливу на світові ринки.

В адміністрації Обами, зі свого боку, заявили, що заплановані санкції суттєво посилять тиск на Росію, але не повинні стати повномасштабною економічною атакою. При цьому в Білому домі зазначили, що такі заходи заспокоять деяких законодавців, які закликали до жорсткіших дій проти РФ, проте багато з них, як і раніше, залишаться незадоволеними.

Офіційні особи США також висловили надію, що Євросоюз співпрацюватиме з Вашингтоном, проте визнали малоймовірним, що 28 країн-членів ЄС, які працюють на підставі консенсусу, ухвалять щодо Росії такі самі заходи, як і США.

Якщо члени ЄС не домовляться про введення санкцій проти РФ після зустрічі в п'ятницю, 27 червня, американська сторона сподівається узгодити пакет обмежень, який буде використано проти Москви, якщо президент РФ Володимир Путін не виконає своїх нещодавніх обіцянок про прихильність до мирного вирішення конфлікту на сході України і припинення підтримки сепаратистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram