ГоловнаСвіт

Путін звинуватив США у спробі зірвати проект "Південний потік"

Президент Австрії наголосив на доцільності та важливості будівництва "Південного потоку"

Путін звинуватив США у спробі зірвати проект "Південний потік"
Фото: EPA/UPG

США роблять все, щоб зірвати реалізацію проекту "Південний потік" - це звичайна конкурентна боротьба.

Про це заявив президент РФ Володимир Путін за підсумками переговорів з президентом Австрії Хайнцем Фішером, передають у вівторок, 24 червня, РИА Новости.

"Вони конкуренти. Це нормальна ситуація. І вони роблять все для того, щоб цей контракт зірвати. Так, як це було багато десятиліть тому. Тут немає нічого незвичайного - це звичайна конкурентна боротьба. Під час цієї конкурентної боротьби використовуються і політичні засоби", - сказав Путін.

У вівторок у під час переговорів з Путіним президент Австрії підкреслив доцільність і важливість будівництва "Південного потоку".

"В Австрії, якщо австрійська фірма підписує контракт з російською фірмою, ніхто не вимагає, щоб фірма домовлялася з третіми сторонами. Вважаю, що цього повинні дотримуватися й інші", - цитує слова Фішера ИТАР-ТАСС.

За його словами, Європа для забезпечення своїх потреб в енергії в своєму розпорядженні має занадто малу кількість трубопроводів, і повинна подбати про диверсифікацію.

Путін, у свою чергу, заявив, що Росія вважає проект "Південний потік" стратегічно важливим для сталого енергопостачання всієї Європи.

Раніше 24 червня "Газпром" і австрійська корпорація OMV підписали угоду акціонерів спільної компанії South Stream Austria, яка визначає принципи роботи з реалізації "Південного потоку" на території Австрії. Акціонерами спільного підприємства South Stream Austria є російський "Газпром" і австрійська OMV на паритетній основі.

Крім того, OMV запропонувала "Газпрому" частку участі в австрійській газовій біржі, яка є одним з ключових біржових майданчиків торгівлі газом у Європі. Раніше влада Євросоюзу не дала "Газпрому" дозвіл на участь у Central European Gas Hub (CEGH), що розташовується в Австрії, визнавши, що угода не відповідає нормам Третього енергопакету. Австрія прийняла рішення повернутися до проекту "Південний потік" у 2014 році.

Спочатку Відень підтримував рішення про участь у проекті, коли у 2010 році OMV підписав з "Газпромом" базову угоду про співпрацю. Пізніше з'явилася інформація, що компанія OMV веде переговори з "Газпромом" про укладення контракту на поставку газу "Південним потоком" в обсязі 6 мільярдів кубометрів на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram