ГоловнаСвіт

Сноуден заперечує зв'язок з урядом Росії

Екс-співробітник спецслужб США вважає, що Китай та РФ також можуть здійснювати стеження в інтернеті

Сноуден заперечує зв'язок з урядом Росії
Эдвард Сноуден
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден заперечує зв'язки з урядом Росії і заявляє, що хотів би жити нормальним життям.

Такі висловлювання він зробив 24 червня під час відеотрансляції на засіданні комісії ПАРЄ з юридичних питань та прав людини, передає РИА Новости.

"Я не маю жодних зв'язків з російським урядом, - сказав він. - Якби у них був вибір, вони б вважали за краще, щоб мене тут не було".

"Я б хотів продовжити переїжджати з країни в країну і жити нормальним життям, - сказав Сноуден, зазначивши, що "втратив можливість подорожувати, оскільки Держдеп анулював паспорт".

Відповідаючи на запитання одного з парламентаріїв про те, чи є у Росії і Китаю можливості здійснювати стеження, Сноуден відповів, що у цих країн "ті ж можливості з розвідки". "Питання технічне та фінансове", - додав він.

Під час відеоконференції Сноуден також заявив, що не приймав рішення про те, які з отриманих ним матеріалів будуть опубліковані, довіривши це представникам преси.

"Я вирішив не публікувати ці матеріали в інтернеті, я просив представників преси проконсультуватися з урядом, що з них можна оприлюднювати. Я сам не приймав рішення про те, що повинно чи не повинно бути опубліковано - жодна людина не знає повної картини", - заявив Сноуден.

Коли Сноудена запитали про те, чи не є дії стосовно нього якимось актом залякування, зв'язок з ним перервався. Члени комісії ПАРЄ протягом десяти хвилин намагалися його відновити, однак це їм так і не вдалося.

Нагадаємо, в червні 2013 року Сноуден передав газетам Washington Post та Guardian низку секретних матеріалів щодо програм стеження спецслужб США і Великобританії в інтернеті. Після їх передачі Сноуден вилетів в Гонконг, а з 23 червня 2013 перебував в транзитній зоні московського аеропорту "Шереметьєво". У серпні того ж року він отримав тимчасовий притулок у Росії строком на один рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram