ГоловнаСвіт

Онук президента Узбекистану: маму утримують під домашнім арештом

Дочка узбецького лідера, яка раніше вважалася його можливим наступником, лікується від отруєння ртуттю

Онук президента Узбекистану Іслама Карімова, який є повним тезкою свого діда, вперше з'явився на публіці і за своєю ініціативою дав інтерв'ю російському телеканалу "РенТВ", повідомляє 23 червня CA-news.

Інтерв'ю Іслама Карімова-молодшого

21 червня "РенТВ" у програмі "Неделя" Маріанни Максимовської показав інтерв'ю з 21-річним Ісламом Карімовим - сином Гульнари Карімової, старшої дочки лідера Узбекистану. Як зазначив телеканал, інтерв'ю було зроблено на прохання самого Карімова в Лондоні, де він зараз навчається в Оксфордському університеті.

В інтерв'ю 21-річний Іслам розповів про причини арешту матері, замах на неї, а також про те, як він збирається боротися за свободу своїх близьких. Окрім того, він показав журналістам сімейні фотографії, які раніше ніколи не спливали в пресі.

За словами Іслама, востаннє він бачив свою маму наприкінці січня цього року в Ташкенті. При цьому юнак підтвердив слова журналістів про те, що Гульнара Карімова і його сестра фактично перебувають під домашнім арештом, і їх не випускають ні з дому, ні з країни. Більш того, він зазначив, що, незважаючи на те, що він не знає багатьох деталей, йому відомо, що його сестра навіть не змогла повернутися на навчання.

Онук президента Узбекистану також зізнався, що не міг зв'язатися з дідом всю осінь 2013 року, а 22 грудня, у його день народження, його зовсім не пустили додому до глави держави.

"До цього кожні мої дні народження ми проводили у нього (президента Іслама Карімова - ред.). Але цього разу, коли я приїхав до нього додому, нас не запустили. Послалися на якийсь наказ, проте не уточнили деталі. Я вважаю, що він не знає, що ми намагалися з ним весь цей час зв'язатися", - заявив Карімов-молодший.

Іслам також розповів, що вважає, що "хтось намагається маніпулювати і мамою і дідусем, намагаючись налаштувати їх один проти одного". "Наші вороги могли піднести їй інформацію не такою, якою вона є насправді. Якби мені вдалося зв'язатися з ним, або після перегляду цієї передачі він зробить висновки і виправить ситуацію", - сказав онук узбецького лідера.

Карімов-молодший підтвердив інформацію, раніше озвучену його матір'ю в "Твіттері", про те, що її намагалися отруїти важкими металами. Окрім того, він стверджує, що теж став мішенню зловмисників: "Це було два роки тому. Маму ледве встигли врятувати. У мене доза була меншою, тому це менше по мені вдарило. Ми проходили курс лікування. Я півтора року, а мама - досі. За останньою інформацією, у неї немає можливості дістати медикаменти для продовження лікування".

Карімов-молодший також згадав той факт, що його дідові відомо про цей замах, і що той дуже сильно хвилювався з цього приводу.

На захист Гульнари Карімової у програмі "Неделя" також виступив російський співак Йосип Кобзон, "знайомий з президентською сім'єю". Він також заявив, що готовий особисто звернутися до президента Узбекистану і попросити його звернути увагу на її здоров'я і майбутнє і дати їй можливість виїхати за кордон для лікування.

Онук президента Узбекистану також підтвердив чутки щодо арештів друзів, а також співробітників підприємств Гульнари Карімової. "Багато хто з людей, які пов'язані з нею, а також її друзі були заарештовані або безвісти зникли. Наразі зникли понад 30 осіб", - розповів він.

"Зараз ми не знаємо, хто за цим стоїть. Але можемо зробити висновок, що ця людина займає не маленьку позицію в країні. Я думаю, що це зроблено навмисно, щоб створити дисбаланс до виборів у наступному році", - зазначив Карімов-молодший.

На питання журналістів про те, чи дійсно Іслам є представником "золотої молоді" і чи правда те, що у нього відібрали колекцію дорогих авто, коли його мама потрапила в опалу, він відповів, що не вважає себе представником "золотої молоді" і у нього ніколи не було жодної колекції авто. За його словами, у Великобританії він живе на суму, яку раніше подарувала йому його мама, а всі його витрати - плата за навчання та проживання.

За словами Іслама, зараз він очікує рішення свого діда, від якого залежить, чим закінчиться ця заплутана історія.

Нагадаємо, в листопаді 2013 року старша дочка президента Узбекистану Гульнара Карімова повідомила про замах на своє життя. Про це вона написала у своєму "Твіттері".

У своїх твітах Карімова також розповіла про намір глави служби національної безпеки (СНБ) Рустама Іноятова взяти владу в країні у свої руки, зазначивши, що він "боїться її популярності серед народу". Відповідаючи на питання користувача @ khamidov85 про те, чи буде Іноятов боротися за пост президента Узбекистану, Карімова відповіла: "Буде! Він вже бореться! Хіба не видно з боку?!".

Про конфлікт між узбецьким лідером і його старшою дочкою, яку раніше розглядали як одного з його можливих наступників, стало відомо на початку жовтня 2013 року. Чутки про це з'явилися після того, як в Узбекистані одночасно перестали працювати відразу чотири телеканали (Forum TV, TV-Markaz, NTT і SOFTS) і три радіостанції ("Terrа", "Замін" і "A'lo FM"), підконтрольні Карімовій. Відповідне розпорядження, як стверджувалося, віддав особисто її батько. Пізніше стало відомо про втечу низки впливових людей з оточення Гульнари, в тому числі начальника її служби безпеки, з країни, а місцеві опозиційні видання повідомили, що президент Узбекистану побив свою дочку.

Сама Карімова в цей час активно обговорювала в "Твіттері" членів своєї сім'ї, звинувативши свою матір у захопленні окультними ритуалами і дружбі з чаклунами.

Згодом сторінка Гульнари Карімової в "Твіттері" була видалена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram