ГоловнаСвіт

Кримські товари потраплять на ринок ЄС тільки з українською сертифікацією

Це рішення - частина стратегії ЄС щодо невизнання входження Криму до складу РФ

Кримські товари потраплять на ринок ЄС тільки з українською сертифікацією

Євросоюз допустить на свій ринок тільки ті товари з Криму, які матимуть українську сертифікацію.

Про це повідомляє ИТАР-ТАСС з посиланням на джерело у європейській зовнішньополітичній службі.

За словами співрозмовника агентства, це рішення стене частиною стратегії ЄС щодо невизнання входження Криму до складу Росії.

Стратегію невизнання приєднання Криму до РФ Рада ЄС на рівні міністрів закордонних справ збирається розглянути на засіданні в Люксембурзі, яке відбудеться 23 червня.

У проекті дорожньої карти з реалізації угоди про асоціацію між Україною та ЄС Єврокомісія оцінила юридичні наслідки відділення Криму від України та запропонувала набір економічних, торговельних і фінансових обмежень з їх негайним застосуванням.

У якості компенсації Україні пропонується режим найбільшого сприяння у зовнішньоекономічній діяльності з боку ЄС, а також створення зони вільної торгівлі з цим блоком. Позитивний ефект від зняття торговельних бар'єрів для України в ЄС оцінюють у €500 млн на рік. Окрім того, пропонується підключення до механізму ENPI (програма добросусідства і партнерства з семирічним бюджетом €12 млрд).

Обсяг фінансової допомоги Україні по лінії Євросоюзу та МВФ у 2014 році складе €1,61 млрд євро. У документі прописана додаткова фінансова підтримка України на €1 млрд, окрім вже узгоджених €610 млн. Ці гроші країна отримуватиме траншами - €600 млн у червні, решта протягом року за погодженням з ЄС та МВФ. Надання фінансової підтримки пов'язується в дорожній карті з податковою реформою, обидва пункти включені в розділ, присвячений заходам щодо стабілізації економіки.

Україна також отримуватиме фінансування від ЄС за програмами балансування бюджетів та підтримки державних реформ. За першою програмою у 2014 році може бути виділено максимум €80 млн при дотриманні умов ЄС (вони в карті не прописані), по друге - €365 млн, які виплачуватимуться двома траншами. Мета програм - реформа держслужби та розвиток компетенцій місцевих органів влади, вказана у матеріалах ЄС. Наприкінці квітня країни ЄС та США, які не визнали анексію Криму Росією, а також виступають проти політики Росії в Україні, ввели низку санкцій проти РФ. Загалом американські обмеження торкнулися близько 50 політиків та бізнесменів, а також низки компаній. Європейські санкції торкнулися 61 особи. 19 червня свій список санкцій також розширила Австралія - до нього увійшли 50 росіян та 11 компаній. На Заході запевняють, що розширення санкцій продовжуватиметься.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram