ГоловнаСвіт

Екс-президента Туреччини засудили до довічного терміну

За переворот 1980 року

Екс-президента Туреччини засудили до довічного терміну
Кенан Эврен
Фото: Wikipedia

Колишнього президента Туреччини, 96-річного Кенана Еврена засуджено до довічного ув'язнення за переворот 1980-го року.

Про це 18 червня повідомляє агентство Рейтер.

Суд також позбавив колишнього президента і його соратника - 89-річного Тахсіна Шахінкая, військових звань. Десятий кримінальний суд Анкари визнав їх винними у скоєнні "злочину проти державної влади".

Еврен і Шахінкая - останні живі учасники перевороту 1980 року, який у Туреччині вважається одним з найкривавіших випадків захоплення влади у демократично обраного уряду. Тоді військовими були страчені 50 людей, тисячі були заарештовані, сотні пропали безвісти.

Після перевороту Кенан Еврен обіймав чільне становище в новій адміністрації, після чого його обрали президентом. Він обіймав цей пост до 1989 року.

Сам Еврен ніколи не жалкував про свою участь у перевороті і завжди стверджував, що саме завдяки діям армії вдалося покласти край вуличним боям між прибічниками лівих і правих сил, жертвами яких, за його словами, стали тисячі людей.

"Чи варто було годувати їх у в'язниці протягом багатьох років, або треба було повісити їх?", - запитав він у своїй промові 1984 року, маючи на увазі страчених після перевороту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram