ГоловнаСвіт

У Казахстані заборонили продаж алкоголю вночі

Відповідний закон підписав президент Назарбаєв

У Казахстані заборонили продаж алкоголю вночі
Фото: profi-forex.org

Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв підписав закон, що встановлює заборону на нічний продаж міцного алкоголю.

Відповідну заяву опубліковано 18 червня на офіційному сайті глави республіки.

Документ, ухвалений казахстанським парламентом 30 травня, передбачає посилення державного контролю за обігом алкогольної продукції. Зокрема, він встановлює мінімальний поріг загального виробництва етилового спирту і алкогольної продукції в країні, а також передбачає впровадження спеціальних приладів, контролюючих цей обсяг.

Раніше законодавство вже передбачало обмеження на нічний продаж алкоголю - напої міцністю більше за 30 градусів були заборонені до реалізації з 03:00 до 08:00. Нинішні поправки посилюють ці обмеження - на території Казахстану громадяни не зможуть купити міцний алкоголь з 21:00 до 12:00.

Окрім того, розширено перелік установ, на території яких не можна продавати алкоголь - до існуючого списку додалися дитячі, освітні, медичні, спортивні організації та автомобільні заправки. При цьому так звану "вимогу 100 метрів" (територія навколо об'єктів, зазначених у законі, на яку також поширюється заборона продажу алкоголю) було скасовано. Замість цього влада передбачила збільшення штрафів за продаж міцного алкоголю особам молодше за 21 рік. Раніше розмір грошового стягнення для фізичних осіб становив п'ять МРП (місячний розрахунковий показник; величина, використовувана в Казахстані для обчислення соціальних і санкційних виплат - ред).

За даними, які навів міністр фінансів республіки Бахит Султанов з посиланням на моніторинг Всесвітньої організації охорони здоров'я, Казахстан займає 34 місце серед 188 країн за рівнем вживання алкоголю. Раніше, в лютому 2014 року влада вдвічі підвищили мінімальні ціни на алкоголь. Однією з причин зростання тоді назвали вирівнювання акцизу в рамках Митного союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram