ГоловнаСвіт

Найбільший НПЗ Іраку закрили через загрозу нападу бойовиків

Ісламісти готують наступ на Багдад

Найбільший НПЗ Іраку закрили через загрозу нападу бойовиків
иракские военные
Фото: EPA/UPG

Найбільший в Іраку нафтопереробний завод у місті Байджі закрився, а всі його іноземні співробітники були евакуйовані.

Про це 17 червня повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерела в керівництві підприємства.

За словами співрозмовника агентства, місцевий персонал досі залишається на робочих місцях, а сам НПЗ знаходиться під контролем іракських військових. Припинення роботи сталося в ніч проти вівторка.

Минулого тижня бойовики сунітського угрупування "Ісламська держава Іраку і Леванту" (ІГІЛ) підійшли до міста Байджі в провінції Салах-ед-Дін, за 200 кілометрів на північний захід від Багдада, і частково блокували підприємство.

Читайте також: Іракське питання

Угруповання ІДІЛ, яке до останнього часу воювало в Сирії, очолило минулого тижня наступ на північні й західні райони Іраку. До ІДІЛ приєдналися незадоволені політикою шиїтського прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі суніти Іраку, а також військові з колишньої армії Саддама Хусейна і невеликі терористичні угруповання.

За тиждень, що минув від початку наступу, бойовикам вдалося захопити велику територію, що включає провінцію Найнава з другим за значенням в Іраку містом Мосул, а також частину провінції Салах-ед-Дін з містом Тікріт. Ісламісти насаджують на підконтрольних їм територіях норми шаріату, проводять масові страти місцевого населення, а також військових, які потрапили у полон. Тисячі жителів були змушені рятуватися втечею. Зараз бойовики готують наступ на Багдад, з якого спішно евакуювався персонал міжнародних організацій та посольств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram