ГоловнаСвіт

Австрія запропонувала ЄС оплатити газовий борг України

Зважаючи на нинішню економічну слабкість країни

Австрія запропонувала ЄС оплатити газовий борг України
Фото: www.yugopolis.ru

Ситуація з поставками російського газу в Україну потребує політичного рішення, включаючи можливу оплату Євросоюзом українських боргів.

Про це заявив міністр економіки Австрії Райнхольд Міттерленер, повідомляє РИА Новости з посиланням на Austria Presse Agentur.

На думку міністра, якщо "Газпром" припинить поставки газу в Україну через борги, під загрозою опиниться транзит російського газу до Західної Європи.

"Ми готові до кризової ситуації, проте середньострокова перспектива бачиться мені не без проблем", - сказав Міттерленер.

За словами міністра, на зиму газу Австрії вистачить. "У будь-якому випадку до лютого ми дійдемо. Я гарантую, що зиму ми переживемо", - сказав Міттерленер. При цьому він додав: "Якщо ми не прийдемо до політичного рішення з Україною на рівні ЄС, у нас з'являться проблеми".

Міністр вважає, що ЄС міг би зрештою покрити борги України, зважаючи на нинішню економічну слабкість країни. За його оцінкою, на рішення політичного конфлікту в Україні піде три-чотири місяці.

Міттерленер також сказав, що запаси газу в Австрії зараз становлять 5,3 млрд кубометрів, що на 65% більше, ніж в аналогічний період минулого року, повідомляє агентство. Австрія отримує з Росії близько 60% газу від загального обсягу свого споживання.

Нагадаємо, 16 червня "Газпром" перевів Україну на режим передоплати після того, як переговори про нову ціну й оплату боргів зайшли в глухий кут. Переговори велися за посередництва єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера. Зараз європейські споживачі продовжують отримувати російський газ у повному обсязі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram