ГоловнаСвіт

Постпред РФ в ООН засудив "мовчання" Пан Гі Муна з приводу облоги посольства РФ

Чуркін звинуватив Дещицю в "перекладі американських інструкцій українською мовою"

Постпред РФ в ООН засудив "мовчання" Пан Гі Муна з приводу облоги посольства РФ
Чуркин

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін здивований, що Генеральний секретар організації Пан Гі Мун не засудив напад на посольство РФ в Києві.

Про це у вівторок, 17 червня, повідомляє ИТАР-ТАСС.

"Насправді я трохи здивований, що Генеральний секретар не виступив із такою заявою. Я сподіваюся, що це просто тому, що він у від'їзді, але я перевірив ще раз, тому що, як ми розуміємо, щоразу, коли відбуваються такі ситуації, Генеральний секретар повинен пристати на бік міжнародного права. Так було в минулому", - заявив дипломат журналістам по завершенні зустрічі в Раді Безпеки ООН.

Коментуючи публічні образи в.о. голови МЗС України Андрія Дещиці на адресу російського керівництва, Чуркін підкреслив, що цього українського дипломата для Росії "більше не існує". "Його єдина функція полягала в тому, щоб перекладати американські інструкції українською мовою. Тож невелика втрата", - зауважив дипломат.

За його словами, він розчарований і тим, що дії агресивної юрби не засудив Радбез ООН, хоча російська делегація запропонувала іноземним колегам проект відповідної заяви. "Текст був заблокований литовською делегацією", - повідомив Чуркін. За словами дипломата, багато членів Радбезу висловили із цього приводу жаль, а постпред Франції взагалі назвав це помилкою.

"Очевидно, що литовська делегація не повелася в кращих традиціях Ради Безпеки", - сказав Чуркін.

Крім того, він повідомив, що Росія на прохання інших членів Радбезу ООН включила у свій проект резолюції щодо України положення про її суверенітет і територіальну цілісність. На думку дипломата, РФ зробила все, що могла, "щоб зробити текст збалансованим і щоб він отримав якнайширшу підтримку серед членів Ради Безпеки".

У документі, зокрема, йдеться про необхідність припинити тероризувати журналістів, які працюють у країні, про "гуманітарні коридори", про необхідність припинити насильство. Також там наголошено на важливості Женевських домовленостей щодо України і "дорожньої карти" ОБСЄ, яких сама Росія, як раніше повідомляли, не виконує. За словами Чуркіна, ухвалення резолюції буде можливим, якщо західним країнам у Радбезі вдасться переступити через "лінію, що вони в усьому повинні виправдовувати київську владу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram