ГоловнаСвіт

Адвокати звинуватили слідчих у смерті екс-генерала МВС РФ

Захист загиблого аргументує свою версію його зверненням до ЄСПЛ

Захист загиблого генерал-майора поліції Бориса Колеснікова вважає, що його довели до самогубства, а отже, проти слідчих і співробітників ФСБ необхідно порушити кримінальну справу.

Як повідомляє у вівторок, 17 червня, "Коммерсантъ", адвокати аргументують свою версію тим, що незадовго до смерті Колесніков звернувся до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) із заявою про загрозу його життю.

Скаргу фігурант скандальної кримінальної справи подав через свого адвоката Анну Ставицьку. Слідство і оперативники, за його словами, застосовували до нього тортури, заборонені Європейською конвенцією з прав людини. Як вважає Ставицька, самогубство могло бути пов'язане з наслідками отриманої Колесніковим черепно-мозкової травми, яка, за її словами, крім болю, підвищення внутрішньочерепного тиску, спричинила порушення психіки, оскільки генерал перебував у глибокій депресії, був пригнічений і деморалізований.

За іншою версією захисту, після допиту Колесніков і слідчий Сергій Новіков разом могли піти курити на балкон, де віч-на-віч у них могла бути розмова про можливу причетність генерала до незаконного обігу наркотиків.

Раніше Слідчий комітету Росії (СКР) призначив експертизу з приводу того, чи могли перебувати заборонені препарати в порожнинах кросівок, переданих обвинуваченому його дружиною. Якби експертиза дала позитивний результат, то під слідством могла опинитися дружина генерала, під опікою якої залишилися троє їхніх маленьких дітей. А для Колеснікова, який трепетно ставився до своєї сім'ї, ця тема була вкрай болісною, зазначає видання.

Однак у СКР стверджують, що Новиков не проводив слідчих дій з обвинуваченим без його адвоката, а кабінет покинув тільки після того, як конвой повідомив його про самогубство генерала.

Причиною смерті Колеснікова слідство вважає недбальство конвою, який дозволив обвинуваченому після допиту вистрибнути з балкона шостого поверху.

Нагадаємо, колишній керівник Головного управління боротьби з економічними злочинами та протидії корупції (ГУЕБіПК) МВС Росії генерал Борис Колесніков був одним з основних фігурантів кримінальної справи про організацію злочинного угруповання, перевищення посадових повноважень і провокації хабара співробітниками цього підрозділу МВС. Всього у справі проходять 12 осіб: самі оперативники, зокрема колишній керівник ГУЕБіПК Денис Сугробов, а також їхні агенти. За версією слідства, оперативники фабрикували кримінальні справи, провокуючи чиновників на отримання хабарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram