ГоловнаСвіт

Литва оштрафувала "Газпром" на 35,7 млн ​​євро

Антимонопольне відомство Литви проводило розслідування з липня 2012 року

Литва оштрафувала "Газпром" на 35,7 млн ​​євро
Фото: i-g-t.org

Рада з конкуренції Литви ухвалила рішення оштрафувати "Газпром" на 123,1 млн литів (35,7 млн євро). Про це йдеться в повідомленні відомства, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Штраф пов'язаний з розслідуванням, яке антимонопольне відомство розпочало в липні 2012 року з приводу намірів Lietuvos energijos gamyba укласти угоду з газовим концерном.

Під час розслідування експерти Ради з конкуренції з'ясували, що відмова "Газпрому" вести переговори з Lietuvos energijos gamyba з приводу договору про обмін природним газом на 2013-2015 роки створила перешкоди для придбання компанією газу в іншого постачальника.

"Це могло зумовити негативні наслідки для литовських споживачів електро- і теплоенергії, оскільки через дорожчий газ "Газпрому" могли рости й ціни на електроенергію і теплоенергію, що поставляються компанією Lietuvos energijos gamyba", - йдеться в повідомленні ради.

Рада з конкуренції 2004 року дозволила "Газпрому" придбати 34% акцій литовської газової компанії Lietuvos dujos за умови, що концерн не перешкоджатиме литовським споживачам закуповувати газ у інших постачальників.

У лютому 2012 року було заявлено, що Lietuvos energija (зараз - Lietuvos energijos gamyba) знайшла можливість придбати газ на сприятливіших умовах у Західній Європі і звернулася до компанії "Газпром експорт", попросивши надати можливість для обміну газом.

Якби операцію реалізували, то частину газу, який "Газпром експорт" постачає в Польщу через Білорусь, спрямували б Lietuvos energija, а нестачу газу "Газпрому" в Польщі покрили б за рахунок обсягів газу, придбаних Lietuvos energija.

На думку литовської сторони, така угода дозволила б знизити витрати на газ для литовської компанії, що призвело б до коректування цін на електроенергію для споживачів.

Наприкінці 2011 року Lietuvos energija проаналізувала можливості альтернативних поставок газу з ринків у Західній Європі та Скандинавії і знайшла потенційних іноземних постачальників, у яких вона могла б придбати газ. Компанії вдалося знайти постачальника, який запропонував продавати газ із 2013 року.

За повідомленням Lietuvos energija, умови, які пропонував цей постачальник, були сприятливішими, а потенційним найближчим місцем постачань газу був би польсько-німецький кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram