ГоловнаСвіт

ООН заснувала премію імені Мандели

У Генасамблеї вважають, що справу екс-президента ПАР не закінчено

ООН заснувала премію імені Мандели
Фото: indepthafrica.com

Генеральна асамблея ООН заснувала премію імені Нельсона Мандели, який нещодавно загинув. Її вручатимуть за вклад в реалізацію цілей і принципів ООН, повідомляє центр новин ООН.

"Генеральна асамблея постановляє заснувати премію Організації Об'єднаних Націй імені Нельсона Роліхлахла Мандели, яка буде почесною за своєю суттю, як нагороду за видатні досягнення і внесок фізичних осіб в реалізацію цілей і принципів Організації Об'єднаних Націй", - йдеться в повідомленні.

В ООН вважають, що таким чином вдасться зберегти і примножити спадщину Мандели, оскільки боротьба, яку він вів за рівність, триває. "Він пережив величезні позбавлення і величезний біль у боротьбі за справу демократії і рівність. Наприкінці свого довгого шляху він спокійно і гідно пішов з життя, залишивши позаду блискучу спадщину", - заявив голова ООН Пан Гі Мун.

Нагадаємо, Мандела помер 5 грудня 2013 року. Більшу частину свого життя він провів у в'язниці за участь в кампанії із захисту прав чорношкірого населення ПАР.

У 1993 році Манделу і президента ПАР Фредеріка де Клерка нагородили Нобелівською премією миру за їх зусилля з викорінення апартеїду. На перших загальнонаціональних виборах в ПАР за участю африканської більшості в 1994 році Манделу обрали першим чорношкірим президентом ПАР. Він залишався на чолі держави до 1999 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram