ГоловнаСвіт

Самопроголошена влада Криму запропонує китайцям побудувати порт під Керчю

У Криму розглядають також можливість будівництва порту в Сакському районі

Самопроголошена влада Криму запропонує китайцям побудувати порт під Керчю
Рустам Темиргалиев
Фото: cci.crimea.ua

Перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв заявив, що китайським інвесторам, які відновили переговори щодо будівництва в Криму глибоководного порту, запропонують кілька місць для реалізації проекту.

Як повідомляє РИА Новости, Теміргалієв заявив, що пріоритетним стане Керченський регіон.

Вперше мова про зведення порту в Євпаторії зайшла під час візиту колишнього президента України Віктора Януковича в Китай в грудні 2013 року. В якості загальної суми називалася цифра в $10 млрд.

Після лютневих подій в Україні проект було заморожено. Крим за підсумками референдуму став російським регіоном, і після візиту президента РФ Володимира Путіна до Китаю питання китайських інвестицій до Криму знову повернулося до порядку денного.

"Ми хочемо на момент приїзду наших китайських партнерів запропонувати їм будівництво глибоководного порту в районі Керчі. Зокрема, одне з озер, яке розташоване поряд з узбережжям, можна з'єднати з морем і поглибити фарватер. Цей проект для нас пріоритетніший, ніж в районі Євпаторії - в першу чергу він не нестиме жодних ризиків Криму як курорту та екології в цілому", - сказав Теміргалієв.

Влада Криму також розглядала варіанти будівництва порту в Сакському районі - на озері біля селища Фрунзе і озері Донузлав. Однак екологи забили на сполох, що це може завдати шкоди пляжним територіям західного узбережжя.

Віце-прем'єр запевнив, що будівництву порту передуватиме серйозна екологічна експертиза, в тому числі із залученням фахівців з Москви і Санкт-Петербурга. "Ми повинні провести дуже серйозну екологічну експертизу, якщо проект порту суперечитиме концепції розвитку Криму як курорту російського та всесвітнього, то, звісно, рішення буде прийнято не на користь порту", - підкреслив він.

При цьому Теміргалієв додав, що китайські інвестори запевняють, що порт відповідатиме найвищим екологічним стандартам.

Китайську делегацію очікують у Криму в червні, щоб обговорити "дорожню карту" щодо реалізації проекту. Вартість проекту з будівництвом індустріальних парків оцінюється в суму близько $10 млрд, однак ця цифра, за словами Теміргалієва, не є остаточною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram