ГоловнаСвіт

Медведєв: Росія не порушувала Будапештський меморандум

Прем'єр РФ стверджує, що анексія Криму не має нічого спільного із загрозою суверенітету України

Медведєв: Росія не порушувала Будапештський меморандум

Росія, включивши до свого складу Крим, не порушила міжнародні зобов'язання, зокрема Будапештський меморандум, який до цієї ситуації не має відношення.

Про це в суботу, 24 травня, заявив в ефірі програми "Вести в суботу" прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв, повідомляє РИА Новости.

"Ці закиди (у порушенні - ред.) безпідставні. Російська Федерація свої зобов'язання виконує. Але жодна держава у світі не може гарантувати територіальну цілісність іншої держави - це юридичний абсурд. Нехай ті, хто про це говорить, уважно читають Будапештський меморандум", - заявив голова російського уряду.

Він нагадав, що гарантії Росії щодо меморандуму, укладеного в 1994 році за участю США , поширювалися на "ситуацію загрози суверенітету України, якщо хтось буде їй погрожувати".

У підписаному у 1994 році Будапештському меморандумі США, Великобританія та Росія зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України у відповідь на підписання Києвом договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

"Все, що сталося з Кримом, - це історія зовсім іншого порядку, це сам народ, який ідентифікував себе як самостійну частину України, виступив з ініціативою про проведення референдуму, а потім на цьому референдумі прийняв рішення піти з держави", - зазначив Медведєв, нагадавши, що у світі бувають ситуації, коли "держави діляться".

На думку прем'єра, гарантувати територіальну цілісність держави "може тільки сама держава, її народ та влада".

Нагадаємо, раніше у травні Медведєв відмовився дати гарантії територіальної цілісності України

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram