ГоловнаСвіт

Лише 13% росіян вірять, що Київ намагається відновити лад в Україні

Більшість росіян вважають, що Київ порушує права жителів Південного Сходу

Лише 13% росіян вірять, що Київ намагається відновити лад в Україні
Фото: EPA/UPG

Більшість росіян негативно оцінили дії київської влади щодо проросійських сепаратистів у Східній Україні.

Про це 20 травня повідомляє РИА Новости з посиланням на результати опитування, проведеного Всеросійським центром вивчення громадської думки (ВЦВГД).

З опитування випливає, що 78% росіян вважають, що оголошена київською владою антитерористична операція - це спроба придушити законні протести населення і змусити їх відмовитися від боротьби за свої права.

Із середини квітня на сході України проходить антитерористична операція проти сепаратистів. Найсильнішим протистояння було у Слов'янську, на півночі Донецької області, а також у Краматорську і в Маріуполі.

Дії київської влади щодо проросійських бойовиків, які захопили частину будівель у Східній Україні, 78% росіян оцінили негативно. У те, що влада України прагне відновити лад у країні, вірять лише 13% учасників опитування. Більшість росіян (70%) певна, що загони самооборони на Південному Сході України створені місцевими жителями. Лише 14% опитаних припускають, що ці загони підтримуються російськими спецслужбами.

Більш ніж третина росіян (39%) вважають, що люди, які окупували адміністративні будівлі на сході України, - це місцеві активісти, ополченці та військові, які перейшли на їхній бік. На думку 19% респондентів, ці люди передусім відстоюють свої права, борються за збереження порядку. Трохи менше опитаних (17%) припустили, що вони прагнуть автономії. Кожен десятий учасник (11%) опитування припустив, що їхня мета - гроші і влада.

При цьому 40% росіян не змогли відповісти на питання, хто в останні тижні захопив адміністративні будівлі у східних містах України і чого вимагають ці люди.

Опитування проводили 26-27 квітня 2014 року серед 1,6 тисячі осіб у 130 населених пунктах Росії. Статистична похибка даних не перевищила 3,4%.

Нагадаємо, за даними СБУ, за час АТО в Донецькій області загинули 24 військових.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram