ГоловнаСвіт

Росія оцінила свої вкладення в Україну 200 млрд доларів

У Мінекономрозвитку РФ заявили про можливий перегляд митної політики щодо українських товарів

Росія оцінила свої вкладення в Україну 200 млрд доларів
Алексей Улюкаев
Фото: http://www.peoples.ru/

Росія за останні 20 років вклала в економіку України $200 млрд, у тому числі за рахунок штучного зниження ціни на газ та інші ресурси. Про це заявив голова Мінекономрозвитку Росії Олексій Улюкаєв в інтерв'ю телеканалу Russia Today.

Улюкаєв також повідомив, що митну політику щодо українських товарів можуть переглянути, повідомляє РИА Новости.

Коментуючи економічні відносини між двома країнами, міністр зазначив, що передбачити розвиток подій дуже складно. За його словами, зараз одним зі спірних питань є Угода про асоціацію між Україною та ЄС. Зокрема Улюкаєв зазначив, що якщо Україна підпише Угоду про асоціацію, то доведеться переглядати різні технічні стандарти, санітарні та фітосанітарні, ветеринарні й інші норми, підписані раніше. "Цілком можливо, це змусить нас переглянути систему мит і зборів, що існує зараз між Україною і країнами Митного союзу, тобто Росією, Білоруссю і Казахстаном", - сказав Улюкаєв.

У квітні президент РФ Володимир Путін оцінив допомогу Україні з боку Росії у вигляді занижених цін на газ за останні чотири роки в $35,4 млрд. За його словами, Україна отримала від Росії за укладеними 2009 року контрактами 147,2 мільярда кубометрів газу.

До початку травня Росія нарахувала Україні $3,5 млрд боргу за поставлений газ, а також виставила авансовий рахунок на $1,7 млрд за постачання газу в червні. При цьому 17 квітня президент Росії Володимир Путін дав Києву місяць на погашення боргів. 13 травня "Газпром" повідомив, що "Нафтогаз України" повинен оплачувати газ авансом і виставив попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд. У разі його несплати газ Україні відключать 3 червня. Того ж дня Україна заявила про готовність погасити в 10-денний термін борг за російський газ, але за умови, що повернуть попередню ціну - $268 за тисячу кубометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram