ГоловнаСвіт

Португалія вийшла з програми фінансової допомоги ЄС і МВФ

Лісабон знову здобув фінансову незалежність

Португалія вийшла з програми фінансової допомоги ЄС і МВФ

Португалія покинула програму фінансової допомоги з боку Євросоюзу і МВФ, на яку сумарно було виділено €78 млрд, повідомляє агентство AFP.

Формально це означає настання фінансової самостійності країни, проте португальський уряд попереджає, що доведеться вирішити ще безліч проблем.

"Час для ейфорії ще не настав. Ми повинні підтримувати суворі заходи, щоб не повернутися до помилок минулого", - заявив Луїш Маркеш Гедеш, міністр зі зв'язків з парламентом.

Протягом трьох років Португалія була в стані глибокої фінансової кризи. З боку ЄС і МВФ країна отримала допомогу в рамках масштабної програми економічного сприяння, яка також включала Ірландію та Грецію. В обмін на виділені дотації Португалія взяла на себе зобов'язання дотримуватися заходів жорсткої економії. Жителям країни скоротили зарплати і пенсії, а також різко підняли податки.

Прем'єр-міністр Педро Пассуш Коелью зазначив, що Португалія подолала одну з найбільш виснажливих криз, але багато що ще доведеться зробити. За його словами, бюджетна дисципліна буде одним зі щоденних обов'язків громадян.

Португалія стала другою країною, що вийшла з програми фінансової допомоги в установлений кредиторами термін. Першою такою країною стала Ірландія, яка завершила участь у програмі наприкінці 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram