ГоловнаСвіт

Голова "Газпрому" назвав Україну банкрутом

За словами Міллера, Стокгольмський суд не допоможе Україні домогтися зниження ціни на газ з РФ

Голова "Газпрому" назвав Україну банкрутом
Миллер
Фото: EPA/UPG

Україна банкрут, а тема неплатежів Києва за російський газ - це не питання відносин "Газпрому" та "Нафтогазу", а проблема української економіки. Про це заявив голова "Газпрому" Олексій Міллер в інтерв'ю телепрограмі "Вести в суботу", цитати з якого наводить "Интерфакс".

Коментуючи наміри Києва подати скаргу до Стокгольмського арбітражу з метою перегляду завищених цін на російський газ, Міллер зауважив, що "Стокгольмський суд не допоможе і Стокгольмський суд не врятує".

На думку Міллера, існуючі проблеми з платежами за поставки російського газу - це не проблеми взаємин двох господарюючих суб'єктів - "Газпрому" та НАК "Нафтогаз України".

"Це проблема України, це проблема української економіки. Україна - банкрут", - сказав голова "Газпрому".

Він також порушив тему забезпечення поставок російського газу до Європи через Україну. За його словами, в цьому питанні важливу роль має відігравати відповідальність української сторони "за так званий несанкціонований відбір". При цьому, підкреслив він, "Газпром" "робитиме все, щоб ніяких проблем у європейських споживачів не виникло".

Голова "Газпрому" також додав, що повністю зняти "всі транзитні ризики України" можна буде лише після того, як в експлуатацію ввійде "Південний потік". Спорудження цього газопроводу довжиною 2400 кілометрів з РФ через Чорне море до Болгарії, а звідти в ЄС минаючи Україну, опинилося під питанням через приєднання Криму до Росії. Однак у "Газпромі" стверджують, що проект будівництва "Південного потоку" здійснюється за графіком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram