ГоловнаСвіт

Європейський союз газової промисловості визнав реверс газу недостатнім для потреб України

На думку голови Eurogas, Україні доведеться закуповувати російський газ

Реверсні поставки газу в Україну з Європи не зможуть забезпечити навіть третини потреби країни, тому Україна змушена буде закуповувати російський газ.

Таку думку висловив у середу в Брюсселі голова Європейського союзу газової промисловості Eurogas, віце-президент французької енергетичної компанії GDF-Suez Жан-Франсуа Сіреллі, повідомляє РИА Новости.

"Оцінити проект реверсу важко, ми ніколи раніше цього не робили. Однак навіть якщо у зворотний бік будуть спрямовані всі можливі потоки газу, це не дозволить забезпечити і однієї третини споживання України", - заявив він і додав, що GDF - Suez не планує поставляти свій газ реверсом в Україну.

У свою чергу президент Російського газового товариства Павло Завальний зазначив, що у разі організації реверсних поставок з Європи Україні доведеться платити за такий газ більше, ніж за російський.

У квітні Москва скасувала знижки на газ для України, у результаті чого ціна зросла з $268,5 до $485 за тисячу кубометрів. До початку травня Росія нарахувала Україні $3,5 млрд боргу за поставлений газ, а також виставила авансовий рахунок на $1,7 млрд за поставки газу в червні. При цьому 17 квітня президент Росії Володимир Путін дав Києву місяць на погашення боргів. 13 травня "Газпром" повідомив, що "Нафтогаз України" повинен оплачувати газ авансом і виставив попередній рахунок за червень у розмірі $1,66 млрд.

Напередодні Україна заявила про готовність погасити в 10-денний термін борг за російський газ у разі повернення до ціни в $268/тис. куб. м.

Україна вирішила організувати реверсні поставки газу з європейських країн, намагаючись таким чином знизити залежність від російського палива. З березня 2013 року Київ отримує газ з Угорщини, а пробні поставки зі Словаччини були запущені в травні. У "Газпромі" запідозрили шахрайство у такій схемі: так, голова російського концерну Олексій Міллер заявляв, що реверс газу з ЄС неможливий, оскільки у Києва немає для цього окремого трубопроводу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram