ГоловнаСвіт

США пригрозили санкціями лідеру південносуданських повстанців

Якщо той не погодиться на переговори з чинною владою країни

США пригрозили санкціями лідеру південносуданських повстанців
Джон Керри
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Джон Керрі пригрозив санкціями та іншими "наслідками" лідеру південносуданських повстанців Рієку Мачару, якщо той відмовиться від участі в мирних переговорах з діючою владою Південного Судану.

Як повідомляє в понеділок, 5 травня, агентство Рейтер, основна мета переговорів - припинити кровопролитні бої, жертвами яких за останні чотири місяці стали кілька тисяч осіб.

Минулої п'ятниці Керрі вилетів до Південного Судану з метою закликати президента Сальва Каїра та колишнього віце-президента Рієка Мачара до припинення насильства в країні. Хоча Держсеку вдалося отримати згоду з боку глави держави, лідер повстанців відповів на пропозицію Керрі відмовою.

"Йому потрібно прийняти фундаментальне рішення. Якщо він вирішить відмовитися від зустрічі, тоді нам доступні певні можливості", - сказав Керрі, звертаючись до журналістів у столиці Анголи Луанді, куди він прибув в рамках тижневого туру країнами Африки.

"Якщо одна зі сторін відмовиться брати участь у переговорах, можуть бути використані не тільки санкції, а й інші можливі наслідки", - додав він, зазначивши, що ці наслідки також включають в себе "відповідальність" за злодіяння, вчинені під час конфлікту.

У понеділок південносуданська армія вступила з повстанцями Мачара в бій за північне "нафтове" місто Бентіу.

Тисячі людей були вбиті та понад мільйон людей стали вимушеними переселенцями з того часу, як 16 грудня 2013 в країні почалися збройні сутички.

За словами президента республіки Сальва Каїра, в країні відбувається спроба військового перевороту, за якою стоять прихильники колишнього віце-президента Рієка Мачара. Каїр належить до племені дінка - найбільшого у Південному Судані, а Мачара - до нуер, другий за чисельністю в країні. В ООН побоюються, що зіткнення між урядовими силами та прихильниками Мачара переростуть в повномасштабну громадянську війну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram