ГоловнаСвіт

Уганда проведе репатріацію 184 тисяч конголезьких біженців

ООН та влада ДРК мають намір повністю ліквідувати повстанські формування в країні

Уганда проведе репатріацію 184 тисяч конголезьких біженців
Конголезские беженцы
Фото: EPA/UPG

Уганда проведе репатріацію 184 тисяч біженців з Демократичної Республіки Конго (ДРК), багато з яких попросили повернути їх додому. Про це 29 квітня повідомляє агентство Рейтер з посиланням на представника уряду Уганди.

Тисячі конголезців, які залишили свої будинки через бойові дії на сході Конго, протягом останніх декількох років бігли через кордон до Уганди, проте в листопаді 2013 армія ДРК за підтримки військ ООН завдали серйозного удару по позиціях бойовиків, тим самим зробивши великий крок на шляху відновлення стабільності в регіоні.

Збройний конфлікт на сході Конго триває з 1997 року. Тоді повстанці за підтримки Руанди та Уганди скинули президента Мобуту Сесе Секо. Жертвами цього конфлікту стали мільйони конголезців, сотні тисяч втекли до сусідніх країн.

"Ми розраховуємо почати процес репатріації вже найближчим часом. Нікого не примушуватимуть повертатися на батьківщину, хоча багато з них самі висловили бажання повернутися в свою країну", - заявив Муса Екверу, заступник міністра забезпечення готовності до стихійних лих і у справах біженців.

За його словами , представники східної частини Конго зараз знаходяться в угандійської столиці Кампалі, де обговорюють із владою Уганди та Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), коли саме почнеться репатріація і яким чином вона буде здійснюватися.

Конго та ООН мають намір ліквідувати всі повстанські формування в країні, і спочатку перейшли в наступ проти угандійського ісламістського повстанського угрупування "Альянс демократичних сил" (АПД), чиї укриття перебувають в джунглях східного Конго з середини 1990 -х років.

За словами Екверу, Уганда хоче забезпечити безпечну репатріацію конголезців, проте деякі біженці вже подолали озеро Альберт, яке знаходиться на кордоні між двома країнами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram