ГоловнаСвіт

Кемерон готовий піти у відставку серез зрив референдуму про вихід Британії з ЄС

Референдум може відбутися 2017 року

Кемерон готовий піти у відставку серез зрив референдуму про вихід Британії з ЄС
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон Прем'єр-міністр Великобританіїв понеділок, 28 квітня, висловив готовність залишити свій пост у разі, якщо йому не вдасться провести референдум про вихід країни з Євросоюзу. Про це повідомляє The Daily Telegraph.

При цьому сам британський прем'єр заявив, що виборці скептично ставляться до його обіцянки переглянути відносини з ЄС. Прибічники Кемерона по Консервативній партії протягом довгого часу домагалися, щоб прем'єр порушив питання про подальше членство країни в ЄС на офіційному рівні.

У разі перемоги консерваторів на майбутніх парламентських виборах у 2015 році референдум може бути проведено вже 2017 року. Однак існують побоювання, що ініціатива буде заблокована, якщо більшість голосів отримає ліберально-демократична партія.

Можливість референдуму з питання про членство Великобританії у ЄС обговорювалася ще 2011 року. Однак тоді законодавці, більшість з яких були лейбористами і ліберальними демократами, відхилили його проведення. При цьому проти проведення референдуму виступав і сам Кемерон, посилаючись на те, що Європа знаходиться у глибокій кризі.

Великобританія приєдналася до ЄС 1973 року. Але Лондон ніколи не тримав курс на повноцінне злиття з блоком. Так, країна зберегла власну національну валюту і відмовилася входити до Шенгенського безвізового простору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram