ГоловнаСвіт

​Обама: можливо, необхідно зробити "паузу" в ізраїльсько-палестинських переговорах

США мають намір продовжувати спроби врегулювати ситуацію на Близькому Сході

​Обама: можливо, необхідно зробити "паузу" в ізраїльсько-палестинських переговорах
Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама в п'ятницю, 25 квітня, заявив, що, можливо, знадобиться зробити "паузу" в ізраїльсько-палестинських переговорах, оскільки спроби мирного врегулювання на Близькому Сході зайшли в глухий кут. Про це повідомляє агентство Рейтер.

Напередодні Ізраїль призупинив свою участь у мирних переговорах з палестинцями у відповідь на рішення голови Палестинської національної адміністрації, лідера керівного руху ФАТХ Махмуда Аббаса укласти перемир'я з ісламістським рухом, що контролює Сектор Гази, - з ХАМАС. Ізраїльтяни та США вважають ХАМАС терористичною організацією.

Виступаючи на прес-конференції в Сеулі, Обама назвав дії палестинців "такими, що не несуть користь" і сказав, що це був один з тих виборів, який обидві сторони зробили і які можуть перешкоджати шансу на перемир'я між єврейською державою і Палестиною.

"Може настати момент, коли просто необхідно зробити паузу, і обидві сторони мають розглянути альтернативи", - сказав Обама журналістам.

При цьому, хоча Обама стверджує, що наразі не має наміру відмовлятися від зусиль з мирного врегулювання на Близькому Сході, він заявив: "Чого ми не бачили, відверто кажучи, так це політичного бажання ухвалювати жорсткі рішення, і це, якщо чесно, стосується обох сторін".

При цьому переговори між палестинцями і ізраїльтянами зайшли в глухий кут ще до появи звісток про можливе подолання міжпалестинського конфлікту. Так, минулого місяця Ізраїль відмовився відпускати палестинських ув'язнених, як це було передбачено умовами діалогу. У відповідь Палестина в односторонньому порядку подала 15 заявок на приєднання до міжнародних конвенцій та пактів. Подальшого діалогу сторін не сприяли й заяви єврейського государства про будівництво нових поселень на окупованому Західному березі.

Наразі США намагаються переконати противників продовжити переговори, які мали завершитися 29 квітня. Організатором нинішніх переговорів приблизно дев'ять місяців тому виступив держсек США Джон Керрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram