ГоловнаСвіт

ХАМАС та ОВП оголосили про формування уряду національної єдності

В середу Тель-Авів закликав Аббаса зробити вибір між миром з Ізраїлем та його ісламістським ворогом

ХАМАС та ОВП оголосили про формування уряду національної єдності
Фото: aze.az

Ісламістський рух ХАМАС, правлячий в Секторі Гази, та Організація визволення Палестини (ОВП) Махмуда Аббаса домовилися в середу, 23 квітня, щодо реалізації пакту про єдність. Про це представники обох сторін оголосили під час спільної прес-конференції, повідомляє агентство Рейтер.

Цей крок передбачає формування уряду національної єдності протягом п'яти тижнів та проведення національних виборів через шість місяців після вотуму довіри з боку палестинського парламенту.

Палестинці вже давно сподівалися подолати розбіжності між ОВП та ХАМАСом, який у 2006 році захопив контроль над Сектором Гази, яка раніше була зайнята силами, відомими своїм лояльним ставленням до президента Аббаса. Однак угоди про примирення, досягнуті двома сторонами раніше, так і не були реалізовані, через що багато палестинців скептично ставляться до зобов'язань щодо примирення своїх лідерів.

"Це хороша новина, ми можемо сказати нашим людям: "Епоха поділу закінчилася", - заявив один з лідерів ОВП, прем'єр-міністр Палестинської національної адміністрації (ПНА) Ісмаїл Ханія. Журналісти зустріли цю новину гучними оплесками.

Рух ХАМАС відмовляється визнавати право Ізраїлю на існування, а той, зі свого боку, не погоджується надавати палестинцям автономію. Незадовго до того, як представники ХАМАСу та ОВП виступили зі спільною заявою, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу попередив Аббаса про те, що той повинен зробити вибір між миром з Ізраїлем та його ісламістським ворогом.

29 квітня 2014 закінчується термін мирних переговорів між очолюваним Аббасом "Рухом за національне визволення Палестини" (ФАТХ), який контролює Палестинську автономію, та владою Ізраїлю. Сторони так і не змогли досягти жодних вагомих угод.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram