ГоловнаСвіт

Британія закликає світову спільноту скоротити залежність від російського газу

Лондон вважає, що Росія зловживає свої статусом енергетичної наддержави

Британія закликає світову спільноту скоротити залежність від російського газу

Міністр енергетики Великобританії Ед Дейві у вівторок, 22 квітня, заявив, що Росія використовує свій статус енергетичної наддержави, щоб тримати інші країни "в заручниках", а також що Великобританія готова взяти на себе ініціативу з вироблення "Великою сімкою" (G7) нової енергетичної програми, спрямованої на скорочення залежності провідних країн Заходу від поставок природного газу з РФ.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на його коментарі газеті The Times.

Підвищення енергетичної безпеки стало пріоритетом для групи провідних промислово розвинених країн G7 після анексії Криму Росією, а також побоювань, що Москва припинить поставки газу в Україну.

"Це неправильно, що Росія може тримати окремі країни в заручниках, - сказав Дейві. - Останнім часом було два, якщо не три випадки, коли Росія намагалася використати свій статус енергетичної супердержави в досить агресивній манері".

Європа, за даними Times, отримує чверть свого газу з Росії, половина цього обсягу йде через Україну. При цьому, як нагадує видання, "російський газовий гігант "Газпром" заявив в цьому місяці, що ціна на газ для України може зрости на 44%".

Зустріч міністрів енергетики G7 відбудеться в Римі 5-6 травня.

"Це реальна можливість показати Росії, що ми серйозні в своїх намірах поліпшити нашу енергетичну безпеку і стійкість", - зазначив міністр.

"Ми повинні розглянути всі варіанти, починаючи з більш диверсифікованих поставок газу, будь то з США, зі сланців, або допомога іншим країнам, які зараз вимагають багато газу, але яким він не потрібен. Можливо, Японія включить деякі з її ядерних реакторів".

Раніше у вівторок прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв звинуватив Україну в крадіжці газу. За його словами, Україна постійно прагне вкрасти російський газ або не заплатити за нього, хто б не очолював державу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram