ГоловнаСвіт

До Лукашенка потрапила секретна карта з кабінету Турчинова

До Лукашенка потрапила секретна карта з кабінету Турчинова

Президент Білорусі Олександр Лукашенко похвалив нове керівництво України і заявив, що Білорусь підтримує єдину українську державу і проти федералізації країни.

"Турчинова я знаю давно, він ще в часи Ющенка приїжджав до нас. Він завжди викликає позитивні емоції. Це порядна, чесна людина, релігійна. Він, правда, надмірно націоналістичний. Але це нормальна людина, це не абсолютне зло, він проукраїнський", - сказав президент під час звернення до білоруського народу і парламенту у вівторок у Мінську, пише Білоруський партизан.

Так, Лукашенко розповів, що під час останньої зустрічі з Турчиновим він показав йому військову карту з проханням прокоментувати, чи правильно розуміють білоруські військові розстановку сил в Україні. "Ця сама карта висить у мене в кабінеті", - нібито вигукнув Турчинов. "Я до тебе в кабінет не заходив", - згадує Лукашенко свою розмову з в.о. президента України.

Лукашенко заявив, що всі побоювання української сторони про те, що з території Білорусі буде здійснюватися військова агресія проти України, не обґрунтовані. "Ви мене в Києві на танку не побачите. Я приїду до Києва на тракторі з плугом, щоб допомогти українцям посіяти", - сказав Лукашенко.

Також Лукашенко зазначив, що його турбує те, що відбувається на південному сході України. "Ви ж прекрасно розумієте, для чого потрібна федералізація. І прекрасно розумієте, до чого може призвести ця федералізація. Якщо ми зафіксуємо юридично, фактично руками українців розкол України на схід і захід, завтра не виключена можливість, що хтось від цієї федерації захоче частину відрубати", - сказав Лукашенко.

"Або, щонайменше, спробують грати тут на сході одні, на заході - інші", - продовжив він.

"Нам білорусам це треба?", - підкреслив Лукашенко. "Ні, ми хочемо, щоб Україна була єдиною, цілісною, позаблоковою країною", - констатував він.

Президент Білорусі зізнався, що його дуже непокоїть ситуація, яка складається на південному сході України. "Напевно, нашим братам-росіянам не подобається позиція, яку я зайняв проти федералізації. Але я би був нечесною людиною, якби обійшов цю тему, а був би негідником, якби сказав не те, що думаю, почав підтримувати якусь точку зору деяких росіян, які стоять за федералізацію", - сказав білоруський лідер.

При цьому Лукашенко заявив, що Україна "від співпраці з Росією та Білоруссю нікуди не дінеться". "Це неможливо сьогодні не співпрацювати", - зазначив він.

Він підкреслив, що навіть під час поточної кризи в Україні він бачить "величезне бажання влади України співпрацювати у важливих напрямках з Росією, навіть через Білорусь".

"Так навіщо ж нам нагнітати обстановку, створювати якийсь некерований або керований хаос в Україні. Я категорично проти цього, нехай це не подобається одним, може не подобається іншим", - резюмував Лукашенко. "Але Україна повинна бути єдиною і цілісною, народ там цього заслужив", - сказав він.

Нагадаємо, раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий допомогти Україні, але не хоче виступати в ролі посередника.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram