ГоловнаСвіт

Глава МЗС Японії відклав поїздку до Росії через Україну

Токіо вважає, що анексія Криму Росією стосується не тільки України, але і всього світу

Глава МЗС Японії відклав поїздку до Росії через Україну
Синдзо Абэ, Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Японія відклала поїздку міністра закордонних справ Фуміо Кісіда до Росії, заплановану на кінець квітня, у зв'язку з ескалацією напруженості на сході України. Про це 17 квітня повідомляє агентство Рейтер.

При цьому, зазначає агентство, представник японського МЗС пояснив, що візит відклали "з причин планування".

Токіо прийняв рішення відкласти поїздку міністра до РФ напередодні візиту президента США Барака Обами до Японії 23-25 квітня. Очікується, що американський лідер обговорить з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе також ситуацію в Україні.

Японія, яка є одним з членів "Великої сімки" (G7), поряд з іншими промислово розвиненими державами ввела санкції щодо Росії, яка анексувала Крим. При цьому в Токіо побоюються, що анексія Криму Росією може стати прецедентом, який спровокує Китай на захоплення спірних островів Сенкаку (китайська назва - Дяойюйдао) в Східно-Китайському морі, які зараз перебувають під контролем Японії.

"Після того, що сталося з Україною, ми можемо сказати, що зміни в статусі-кво, здійснені силою, не можна терпіти, - заявив Абе раніше в четвер. - Країни по всьому світу повинні надійно підтримувати порядок, який поважає закони. Тому те, що трапилося в Україні, стосується не тільки України, не лише Європи, але і всього світу".

Незважаючи на єдність G7 у введенні санкцій проти Росії через анексію Криму, в Білому домі зазначають, що санкції, введені Японією, були менш жорсткими, ніж з боку США чи країн ЄС. Як зазначає Рейтер, це питання може спровокувати зростання напруженості між Японією і США, якщо Обама вимагатиме від Японії розширити санкції проти РФ і включити в них торгівлю нафтою і газом, оскільки зараз японська влада намагається налагодити відносини з Москвою, щоб диверсифікувати свій енергетичний імпорт після ядерної катастрофи на АЕС "Фукусіма" 2011 року.

Напередодні Обама заявив, що санкції проти Росії будуть розширені, якщо вона почне нарощувати підтримку проросійських сепаратистів на сході України.

Нагадаємо, в четвер в Женеві почалася чотиристороння зустріч щодо України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram