ГоловнаСвіт

Опозиціонер лідирує на виборах президента Афганістану

Наразі афганський виборчком обробив лише 10% бюлетенів

Опозиціонер лідирує на виборах президента Афганістану
Абдулла Абдулла
Фото: EPA/UPG

В Афганістані кандидат від опозиції Абдулла Абдулла набрав 41,9% голосів у першому раунді президентських виборів. Про це 13 квітня повідомляє Рейтер.

Друге місце займає екс-міністр фінансів Ашраф Гані, який орієнтується на Захід, за нього проголосували 37,6% виборців.

Разом з тим, наразі Незалежна виборча комісія Афганістану опрацювала лише 10% бюлетенів, поданих в 26 з 34 провінцій країни під час голосування, що відбулося 5 квітня, тому результати є попередніми. Глава національного виборчкому Юсуф Нурістані заявив, що на цей момент підраховано лише близько 500 тисяч голосів при тому, що у виборах брали участь близько семи мільйонів афганців.

Конституцією Афганістану передбачено, що переможцем президентських виборів може стати кандидат, якого підтримали щонайменше 50% виборців. При цьому Абдулла Абдулла, колишній глава МЗС Афганістану, заявив, що, хоча він і має намір після офіційної перемоги на виборах сформувати уряд національної єдності, місця для його найближчого опонента в Кабміні немає. За його словами, Ашраф Гані зможе виступати лише як представник лояльної опозиції.

53-річний Абдулла Абдулла очолює опозиційну "Національну коаліцію Афганістану". 1984 року він закінчив Кабульський університет за спеціальністю офтальмолог. У 1986-1992 рр. працював головним лікарем моджахедів у Панджшерській ущелині, начальником управління охорони здоров'я на територіях, контрольованих польовим командиром Ахмад Шах Масудом і "Північним Альянсом". У 2011-2005 рр. був главою МЗС при адміністрації Хаміда Карзая. 2009 року брав участь у президентських виборах, однак поступився перемогою Карзаю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram