ГоловнаСвіт

Британія, Швеція і Польща пропонують направити в Україну спецмісію ЄС

Основним завданням місії стане стабілізація ситуації в Україні.

Британія, Швеція і Польща пропонують направити в Україну спецмісію ЄС
архив
Фото: Макс Левин

Великобританія, Швеція і Польща наполягають на тому, щоб Євросоюз відправив в Україну судових і поліцейських радників, аби допомогти стабілізувати ситуацію в країні. Про це повідомляє Рейтер із посиланням на документ з такою пропозицією.

Передбачають, що місія ЄС братиме участь у відновленні правової системи України та її міліції в короткостроковій перспективі, щоб припинити спорадичні спалахи насильства в країні, а також закладе підвалини для реалізації зони вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС для України.

"Відновлення довіри і верховенство закону в Україні є життєво важливим для її майбутньої стабільності. Тож ми пропонуємо місію з нарощування потенціалу, спрямовану на підтримку міліції та судової системи", - йдеться в документі.

Щоб місія відбулася, країнам-організаторам доведеться домогтися підтримки всіх 28 держав-членів ЄС. Окрім того, ідею заледве чи вітатимуть у Москві, яка звинувачує Захід у втручанні у внутрішні справи свого сусіда, зазначає Рейтер.

Очікується також, що місія матиме виключно цивільний характер і буде спрямована на консультування уряду в Києві та влади по всій країні, вона буде скоординована зі стратегією НАТО щодо посилення безпеки України.

"Місія також відправить усій країні чіткий сигнал підтримки з боку ЄС", - йдеться в документі, який поширять серед міністрів закордонних справ ЄС на засіданні в понеділок.

Росія і ЄС обмінялися взаємними звинувачення після того, як Росія анексувала Крим у березні, а пропозиція про місію ЄС з'явилася на тлі спроб Брюсселя і Вашингтон умовити Москву сісти за стіл переговорів у Женеві наступного четверга.

Європейський дипломат, знайомий із питанням, на умовах анонімності повідомив Рейтер, що деякі країни ЄС вважають, що немає потреби створювати таку місію вже зараз, необхідно дати більше часу на роботу наглядовій місії ОБСЄ в Україні.

Проте Великобританія, Швеція і Польща стурбовані насамперед необхідністю створення сильної судової системи в Києві, що дозволило б реалізувати пакт про ЗВТ, який Брюссель і Київ сподіваються підписати після президентських виборів в Україні, призначених на 25 травня.

Угода про ЗВТ з ЄС передбачає зближення України з блоком європейських країн і ознаменує собою історичний відхід від Росії, а також дозволить українським експортерам зберегти майже €500 млн ($685 млн) на рік на митах.

"Бажання України швидко рухатися в напрямку AA/DCFTA (угода про ЗВТ) має стати корисним важелем, який дозволить ЄС наполягати на реальних змінах у судовій і законодавчій структурах", - йдеться в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram