ГоловнаСвіт

Проти Навального порушили нову кримінальну справу

Позивачем виступив депутат від "Єдиної Росії" Олексій Лісовенко

Проти Навального порушили нову кримінальну справу
Алексей Навальный
Фото: EPA/UPG

Російський опозиціонер Олексій Навальний 10 квітня повідомив про порушення проти нього нової кримінальної справи. Про це він написав у своєму блозі.

За словами Навального, справу порушено "за фактом чи то образ, чи то наклепу. Заявник якийсь Лісовенко. Справа приватного обвинувачення, тому його розглядає мировий суддя".

Колишній кандидат у мери Москви також повідомив, що в четвер, 10 квітня, о 14:00 за московським часом його повинні доставити в Бабушкінський суд.

При цьому порушення нової справи проти Навального стало несподіванкою навіть для його адвокатів.

"Зв'язуємося з адвокатами, вони теж нічого не знають, але, через деякий час з'ясовують, що проти мене порушено нову кримінальну справу", - написав він.

Позивачем виявився муніципальний депутат від "Єдиної Росії", керівник муніципального зборів Бабушкінського району Москви. У своєму блозі Олексій Лісовенко пише, що "колись популярному блогеру Олексію Навальному доведеться відповісти в суді за свої висловлювання на мою адресу".

"Навальний і сам спробував мене образити, назвав у своєму твіті "депутатом-наркоманом". Ну, навіщо ж так підставлятися, сам же розумів, що обмовляє?!, - написав депутат. - Так от, громадянин Навальний, я не наркоман, у мене і довідка є".

На підтвердження своїх слів він розмістив у блозі скан довідки з наркологічного диспансеру.

Навальний назвав Лісовенка "депутатом-наркоманом" у своєму твіті 5 березня. Тоді опозиціонер, відповідаючи на запит парламентаря до Генпрокуратури з проханням перевірити умови утримання Олексія Навального під домашнім арештом, написав: "Депутат-наркоман від "Єдиної Росії" вважає, що доступом в жж і твіттер може користуватися тільки одна людина".

На сьогодні Олексій Навальний проходить обвинуваченим відразу у декількох кримінальних справах. Так, в 2013 році його звинуватили в розкраданні майна держпідприємства "Кіровліс" і засудили до п'яти років позбавлення волі, проте в жовтні того самого року Кіровський обласний суд постановив замінити реальний термін на умовний. Окрім того, Олексій Навальний і його брат Олег проходять обвинуваченими у справі "Ів Роше". За версією слідства, вони змусили компанію укласти невигідний контракт на перевезення, через що фірма втратила 26 млн рублів.

Зараз блогер перебуває під домашнім арештом, йому заборонено користуватися телефоном, інтернетом, а також спілкуватися з кимось, окрім близьких родичів і адвокатів.

13 березня Роскомнадзор вніс блог Навального в "Живому Журналі" в єдиний реєстр заборонених сайтів і послався на те, що, незважаючи на заборону, в щоденнику продовжують з'являтися записи від імені Навального. У відповідь команда Навального створила систему блогів. Сам опозиціонер при цьому нагадав, що записи в інтернеті публікує його дружина і колеги з "Фонду боротьби з корупцією".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram