ГоловнаСвіт

МЗС РФ: НАТО використовує кризу в Україні, щоб підвищити свою привабливість

Росія також звинувачує Альянс у використанні кризи для "гуртування лав" перед уявною зовнішньою загрозою

МЗС РФ: НАТО використовує кризу в Україні, щоб підвищити свою привабливість
Сергей Лавров
Фото: telegraf.by

Міністерство закордонних справ Росії 10 квітня звинуватило НАТО у використання кризи в Україні для підвищення власної привабливості серед держав-членів і виправдання свого існування, згуртовуючи їх проти уявної загрози. Про це повідомляє Рейтер.

У коментарі з приводу заяв генерального секретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена МЗС РФ вказав, що генсек висловлюється про Росію конфронтаційно і що за останні місяці він не запропонував жодного "конструктивного порядку денного" для України, таким чином посилюючи нестабільність у регіоні.

"Останнім часом генеральний секретар НАТО активно висловлюється щодо Росії. Причому робить це в конфронтаційному ключі, відтворюючи риторику часів холодної війни. Нещодавній приклад - виступ Андерса Фог Расмуссена 8 квітня в Парижі на семінарі, присвяченому трансформації НАТО", - йдеться в заяві МЗС РФ.

Російські дипломати впевнені, що постійні звинувачення Расмуссена на адресу Росії "переконують у тому, що в Альянсі намагаються використати кризу в Україні для "згуртування лав" перед уявною зовнішньою загрозою країнам НАТО і для підкріплення затребуваності відтак Альянсу у XXI столітті".

"Фог Расмуссен каже про перегляд усього комплексу відносин з Москвою, включно з Основоположним актом про взаємні відносини між Росією і НАТО 1997 року і Римською декларацією 2002 року. При цьому його не бентежить, що саме країни-члени Альянсу, порушуючи основні положення цих документів, неодноразово брали на себе роль і судді, і судового виконавця, як це було в Косово чи Лівії, розхитуючи тим самим норми міжнародного права. Коли Росія вказувала на всі ризики таких дій, нас переконували, що виходу не було", - йдеться в заяві російського зовнішньополітичного відомства.

При цьому дипломати стверджують, що військово-політичний блок намагається виступати як провідний поборник правових норм, заплющуючи при цьому очі на виразні дії екстремістських сил в Україні, "що ведуть до розколу суспільства на своїх і чужих".

"Нас не дивує чергова спроба подавати НАТО як якийсь "елітарний клуб" з "особливою політичною легітимністю", який фактично ігнорує повноваження універсальних міжнародних інститутів, перш за все РБ ООН, і не поважає визнаного права народів на демократичне волевиявлення і вибір", - наголошує МЗС РФ.

Нагадаємо, 18 березня НАТО призупинило практичне співробітництво з РФ, а також обмежило росіянам вхід у свою штаб-квартиру.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram