ГоловнаСвіт

Канада оголосила персоною нон грата російського військового дипломата

В Оттаві пояснили, що це рішення пов'язане з ситуацією навколо України

Канада оголосила персоною нон грата російського військового дипломата

Влада Канади оголосила персоною нон грата російського військового дипломата Юрія Безлера, повідомляє 9 квітня видання "Газета.ру".

Хоча в Оттаві визнали, що це рішення пов'язане з ситуацією навколо України, в канадських ЗМІ згадується і можлива шпигунська складова справи. Згідно з інформацією, розміщеною на офіційному сайті посольства РФ в Канаді, Безлер обіймає посаду старшого помічника військового аташе.

Раніше канадський уряд повідомив, що відмовляється видати візи в країну декільком російським дипломатам у зв'язку з підозрами про їх можливу діяльність в країні.

Джерела канадських журналістів в офіційних колах пояснили, що висилка російського дипломата пов'язана з висилкою канадського дипломата з Москви два тижні тому.

У березні прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер прийняв рішення відкликати з Росії канадського посла Джона Кера у зв'язку із загостренням ситуації в Україні. Зараз посол вже знаходиться в Росії.

Офіційний представник уряду Канади Адам Ходже заявив журналістам, що посол Кер "донесе жорсткі заперечення Російській Федерації з приводу провокаційних акцій у Криму".

Однак канадська преса пише і про можливу шпигунську складову у висилці російського дипломата.

"Спусковим гачком для сформованої ситуації стало намагання Росії збільшити кількість дипломатів у канадській місії, але у офіційної Оттави були серйозні підозри, що вони не працюватимуть власне як диппрацівники, - пише газета The Globe and Mail. - При цьому інформовані джерела відмовляються говорити, чи підозрює Оттава, що російські дипломати, які повинні були прилетіти до столиці Канади, були шпигунами".

2012 року після арешту в Канаді за підозрою в шпигунстві на користь Росії офіцера ВМФ Канади Джеффрі Пола Ділайла цю північноамериканську країну покинули четверо російських дипломатів, в тому числі військовий аташе. У Москві стверджували, що дипломати покинули країну у зв'язку із закінченням контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram