ГоловнаСвіт

Голова невизнаного Придністров'я запропонував Молдові "цивілізоване розлучення"

Євген Шевчук закликає "юридично оформити фактичний стан справ"

Голова невизнаного Придністров'я запропонував Молдові "цивілізоване розлучення"
Евгений Шевчук
Фото: lenta.ru

Президент невизнаної республіки Придністров'я Євген Шевчук 7 квітня запропонував Молдові "цивілізоване розлучення", повідомляє "Комсомольская правда".

За даними "Коммерсантъ-MD", Шевчук, виступаючи зі щорічним зверненням до народу, заявив, що "прийшов час рішення щодо Придністров'я".

"Пропонуємо молдовським політикам зробити відповідальний крок і юридично оформити фактичний стан справ", - додав він.

Таким чином, як зазначає видання, фактично йдеться про заклик визнати незалежність Придністров'я.

У середині березня

парламент Придністров'я звернувся до Росії з проханням розробити закон, який дозволить прийняти невизнану республіку до складу РФ. Прохання спиралося, зокрема, на результати референдуму 2006 року, коли більшість місцевих жителів підтримали "курс на незалежність з подальшим приєднанням до Російської Федерації".

Питання можливого приєднання Придністров'я до РФ останнім часом актуалізувалося у зв'язку з подіями в Криму, який після референдуму увійшов до складу РФ. Влада України і Молдови, а також країни Заходу не визнали результати незаконного референдуму. Крім того, президент Молдови Ніколає Тімофті застеріг Москву від підтримки пропозиції про приєднання, що надійшла від Придністров'я.

"Мені здається, ці дії контрпродуктивні і не матимуть позитивного впливу ні на Молдову, ні на Росію", - сказав він.

Придністровська Молдовська Республіка проголосила свою незалежність 1990 року. При цьому жодна країна - член ООН не визнала ПМР суверенною державою. Влада республіки неодноразово просила Москву включити її до складу Росії. Наприклад, 2006 року в республіці пройшов референдум, на якому 97,2% місцевих жителів проголосували за приєднання до Росії, проте голосування визнали легітимним лише в Москві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram