ГоловнаСвіт

Білорусь очолила СНД замість України

Україна відмовилася від головування у зв'язку з військовою агресією Росії

Білорусь очолила СНД замість України
Фото: tsn.ua

Білорусь взяла на себе функції голови в СНД замість України.

Про це повідомив глава МЗС Білорусі Володимир Макей перед початком засідання РМЗС СНД у Москві.

"Білорусь висловила готовність здійснювати головування в СНД", - сказав Макей, повідомляє БЕЛТА.

На початку засідання Володимир Макей підкреслив, що Білорусь висловила готовність виконувати функції голови у зв'язку з відмовою української сторони. Таким чином, Білорусь цього року головуватиме на засіданнях Ради глав держав СНД, Ради глав урядів СНД і Ради міністрів закордонних справ СНД.

"Білорусь прийняла головування в СНД, що називається, без дозволу, у цьому зв'язку говорити про концептуальні пропозиції не доводиться, - сказав Володимир Макей. - Проте, необхідно визначити наші концептуальні підходи".

Керівник зовнішньополітичного відомства зазначив, що в числі пріоритетів головування Білорусі стане зміцнення добросусідських відносин на просторі СНД, якісна і сумлінна підготовка до засідань статутних органів Співдружності. Білоруська сторона має намір приділяти особливу увагу координації діяльності галузевих органів СНД, виконання договору про зону вільної торгівлі в СНД. Під контролем також перебуватиме підготовка договору про зону вільної торгівлі послугами в СНД, питання скасування економічних мит і низка інших.

Нагадаємо, раніше Україна у зв'язку з військовою агресією Росії оголосила про відмову від подальшого головування в СНД 2014 року. Також секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій заявив, що Україна розглядає можливість повної відмови від участі в СНД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram