ГоловнаСвіт

Кількість сирійських біженців у Лівані перевищила мільйон осіб

У Бейруті побоюються, що нинішня ситуація може загрожувати існуванню країни

Кількість сирійських біженців у Лівані перевищила мільйон осіб
архив
Фото: EPA/UPG

Кількість сирійських біженців, які втекли в Ліван, у четвер, 3 квітня, офіційно перевищила один мільйон осіб, повідомляє Рейтер з посиланням на заяву Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ).

Мільйонним біженцем став 18-річний студент з міста Хомс, який був офіційно зареєстрований в місті Тріполі.

Таким чином, через три роки з початку конфлікту в Сирії в березні 2011 року, Ліван з його чотирьохмільйонним населенням став державою з найвищою часткою біженців у світі. На думку місцевої влади, настільки висока концентрація біженців може загрожувати існуванню їх власної країни з "нестабільної історією", зокрема - через зростання тиску на економіку Лівану.

За даними УВКБ, на сьогодні кількість сирійців шкільного віку (400 тисяч) у державних школах країни перевищує кількість ліванських дітей (близько 200 тисяч), при цьому щодня в Лівані реєструються до 2,5 тисяч біженців.

В ООН особливо стурбовані різкою динамікою зростання кількості біженців: у квітні 2012 року в Лівані сховалися 18 тисяч сирійців, через рік їх кількість сягнула 355 тисяч, а на сьогодні їх вже понад мільйон.

За даними ООН, кількість незареєстрованих сирійців у Лівані може становити понад 300 тисяч. При цьому в це число входять як сирійці, які мають власні засоби до існування, так і біженці, що проживають в стихійно створених таборах, розташованих вздовж кордону.

У цілому, за даними ООН, під час громадянської війни з Сирії за кордон втекли 2,6 мільйона осіб. Очікується, що до кінця 2014 року це число перевищить чотири мільйони людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram