ГоловнаСвіт

Влада Пакистану випустила з в'язниці 16 талібів

Таким чином Ісламабад сподівається відновити переговори з "Талібаном"

Влада Пакистану випустила з в'язниці 16 талібів
Наваз Шариф
Фото: www.polit.ru

Влада Пакистану у четвер, 3 квітня, випустила з в'язниці щонайменше 16 бойовиків ісламістського руху "Талібан" з дозволу прем'єр-міністра Наваза Шарифа, повідомляє Рейтер з посиланням на пакистанських чиновників.

1 березня пакистанські таліби оголосили про припинення вогню строком на один місяць, проте на цьому тижні вони заявили про припинення тимчасового перемир'я, оскільки "уряд не сприймає серйозно" їх вимоги, включаючи звільнення 800 бойовиків, яких угруповання називає "невинними членами сімей" талібів, а також виведення військ з напівавтономних районів на кордоні з Афганістаном.

Рішення про звільнення талібів з в'язниці було прийнято у спробі відновити процес примирення з талібами, йдеться у заяві політичного представника Південного Вазірістану Іслама Зеби.

"Політична адміністрація Південного Вазірістану звільнила 16 осіб 1-го квітня, - повідомив Зеба агентству. - Вони не є великими командирами. Вони невинні представники племен, заарештовані під час різних пошукових операцій в Південному Вазірістані в останні два-три роки".

За його словами, усі звільнені бойовики є членами племені Мехсуд, що проживає у Південному Вазірістані. Ще близько 100 в'язнів-талібів будуть звільнені в найближчі кілька днів, додав він.

Представники "Талібану" поки ніяк не коментували звільнення своїх соратників.

На думку аналітиків, прем'єр Наваз Шариф піддався тиску з боку пакистанських талібів і намагається протистояти військовому керівництву країни, яке закликає посилити наступ на укріплення "Талібану".

"Всі звільнені є цивільними особами. Вони не важливі фігури, - заявив помічник глави уряду. - Можливо, деякі з них симпатизують" Талібану ", однак вони не займають керівних посад і не беруть участі у переговорному процесі. Їхнє звільнення створить гарний настрій, і ми сподіваємося, що  відповідь талібів буде взаємною".

Наваз Шариф, який прийшов до влади минулого року, обіцяв налагодити мир з талібами шляхом переговорів, і зараз намагається налагодити контакт з бойовиками, які намагаються повалити його уряд і ввести строгі норми шаріату. Проте, минулого місяця переговори зірвалися, оскільки таліби в одному з регіонів країни заявили про страту 23 солдатів,на знак помсти за вбивство своїх бійців урядовими силами. Тоді Ісламабад відмовився проводити подальші переговори, а 1 березня таліби оголосили про припинення вогню.

Новий раунд переговорів з "Талібаном" висить на волосині, оскільки бойовики пообіцяли продовжувати напади по всій країні. Крім того, спалахи насильства з боку талібів спостерігалися і під час перемир'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram