ГоловнаСвіт

Франція призупинила спільну з РФ розробку БМП

Рішення про призупинення співпраці може бути остаточним

Франція призупинила спільну з РФ розробку БМП
БМП "Атом"
Фото: Wikipedia

Французька компанія Renault Trucks Defense вирішила призупинити розробку спільного з Росією проекту бойової машини піхоти "Атом", повідомляє 3 квітня AFP.

Причиною такого рішення стала анексія Криму Росією, а також позиція Москви щодо врегулювання кризи в Україні. При цьому про повну відмову від проекту ще не йдеться.

Майбутнє БМП, проте, під сумнівом, оскільки в "Атомі" планували використовувати шведські комплектуючі, зокрема - двигуни виробництва Volvo. Понад те: компанія Renault Defense Trucks належить шведському виробнику вантажних автомобілів Volvo AB. Уряд Швеції вже заявляв, що може заблокувати угоду французької компанії з російським "Уралвагонзаводом".

Хоча Швеція не є членом НАТО, вона, як і Північноатлантичний альянс, має намір призупинити військово-технічне співробітництво з РФ через приєднання Криму до Росії.

Французька компанія й "Уралвагонзавод" підписали угоду про розробку БМП у лютому 2013 року. Макет "Атома" вперше продемонстрували широкій публіці на виставці в Нижньому Тагілі у вересні того самого року. БМП розробляють на базі французької колісної бойової машини піхоти VBCI.

За попередніми даними, бойова маса "Атома" мали становити 32 тонни. Для озброєння машини планували використовувати нарізну автоматичну гармату калібру 57 міліметрів із боєкомплектом на 200 пострілів. З таким озброєнням демонстрували прототип машини. Також планували випуск "Атома" з дистанційно-керованим модулем з кулеметом калібру 12,7 міліметра, 120-міліметровим артилерійським знаряддям або 57-міліметровим зенітним артилерійським комплексом.

Передбачалося також, що на базі перспективної бойової машини могли ще розробити бойову ремонтно-евакуаційну, командно-штабну, інженерну та санітарну машини. Бронеавтомобілі сімейства "Атом" з колісною формулою 8x8 змогли б розвивати швидкість до 100 кілометрів на годину і мали б запас ходу до 700 кілометрів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram