ГоловнаСвіт

Кількість жертв сирійського конфлікту перевищила 150 тисяч осіб

Близько третини з них - мирні громадяни

Кількість жертв сирійського конфлікту перевищила 150 тисяч осіб
Акция в поддержку Башара Асада в Дамаске
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 150 тисяч людей стали жертвами громадянської війни в Сирії, близько третини з них - мирні громадяни. Про це 2 квітня повідомляє Рейтер з посиланням на правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

За даними організації SOHR, що базується в Лондоні, яка має широку мережу активістів, а також медичних джерел по всій Сирії, реальна кількість жертв становить, ймовірно, близько 220 тисяч осіб.

Спроби покласти край протистоянню за допомогою переговорів представників президента Башара Асада і оппозиції наразі були безрезультатними. Минулого тижня спецпосланець ООН по Сирії Лахдар Брахімі заявив, що переговори між сторонами конфлікту навряд чи відновляться в найближчому майбутньому.

Згідно з даними ООН за станом на липень 2013 року, кількість жертв громадянської війни становила 100 тисяч осіб, проте в січні 2014 року організація заявила, що більше не вестиме підрахунки, оскільки через недостатній рівень безпеки на території країни це не є можливим.

У SOHR заявили, що офіційно зареєстрували 150 344 смерті з 18 березня 2011 року, коли урядові війська Башара Асада вперше відкрили вогонь по протестувальниках, які закликають до реформ. В "Сирійському центрі моніторингу" заявили, що повстанці втратили убитими близько 38 тисяч осіб, включаючи бійців "Фронту Нусра", філії "Аль-Каїди" в Сирії, а також угруповання "Ісламська держава Іраку і Леванту", в якій безліч іноземних бійців.

Урядові сили втратили вбитими понад 58 тисяч осіб, включаючи членів проурядового ополчення, а також 364 бійці ліванського шиїтського руху "Хезболла" і ще 605 бойовиків-шиїтів, які прибули з-за кордону.

Окрім жертв конфлікту, зазначає SOHR, 18 тисяч людей вважаються зниклими без вісті після затримання урядовими силами, і ще 8000 - після затримання або викрадення повстанцями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram