ГоловнаСвіт

Японія знімає заборону на експорт озброєнь

Це може загрожувати Токіо зростанням напруженості у відносинах з КНР і Південною Кореєю

Японія знімає заборону на експорт озброєнь

Японія скасувала заборону на експорт зброї та військових технологій, що діяв понад півстоліття, повідомляє 1 квітня euronews.

За новими правилами, поставки продукції військового призначення за кордон дозволяються "у випадках, коли це зробить внесок у справу миру і сприятиме забезпеченню безпеки Японії".

Глава МЗС Японії Фуміо Кісіда у вівторок, 1 квітня, заявив: "Ми вирішили змінити політику експорту озброєнь, засновану на трьох принципах. Вона зберігає дію цих принципів, але водночас дозволяє здійснювати поставки зброї за кордон відповідно до вимог поточної ситуації безпеки і згідно з виключеннями, які діяли раніше".

У свою чергу, офіційний представник МЗС Китаю Хун Лей заявив: "Політика Японії у військовій сфері має відношення до регіональної безпеки та стратегічної стабільності, а також шляху розвитку самої країни. Японська сторона повинна винести уроки з історичного минулого і відповідним чином реагувати на занепокоєння країн регіону щодо питань безпеки".

Японські військові технології не поставлятимуться в країни, які перебувають у стані конфлікту або під дією обмежувальних санкцій ООН.

На думку спостерігачів, скасування мораторію на експорт загрожує Японії зростанням напруженості у відносинах з КНР і Південною Кореєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram