ГоловнаСвіт

Китай заявив, що підтримує міжнародну фінансову допомогу Україні

Пекін запропонував шукати політичне розв'язання кризи з приєднанням Криму до РФ

Китай заявив, що підтримує міжнародну фінансову допомогу Україні

МЗС КНР 26 березня заявило, що міжнародні фінансові органи повинні допомогти Україні із забезпеченням її економічної стабільності, повідомляє агентство Рейтер.

При цьому у відомстві не уточнили, чи надасть Пекін економічну допомогу Києву.

Напередодні міністр фінансів Олександр Шлапак заявив, що обсяг кредитної допомоги Україні з боку Міжнародного валютного фонду може становити від $15 до $20 млрд. Остаточно його ще не визначили: МВФ потрібні додаткові консультації з іншими потенційними донорами України.

Президент США Барак Обама закликав МВФ якнайшвидше домовитися про пакет фінансової підтримки Києва, що, своєю чергою, розблокує додаткову допомогу Україні з боку Євросоюзу і Вашингтона.

Голова КНР Сі Цзіньпін обговорив ситуацію в Україні з Обамою в понеділок у рамках міжнародного ядерного форуму в Гаазі. Проте відповідаючи на питання про допомогу для України, китайське МЗС заявило лише, що уряд "підтримує збереження фінансової стабільності в Україні".

"Міжнародні фінансові організації мають узятися до роботи над тим, щоб забезпечити фінансову та економічну стабільність в Україні", - сказав офіційний представник МЗС Хун Лей на щоденному брифінгу. Він не вдавався в деталі, проте повторив, що Китай запропонував створити міжнародний механізм координації для пошуку політичного розв'язання кризи через приєднання Криму до Росії.

За його словами, Пекін сподівається, що всі сторони в міжнародній спільноті не вдаватимуть до дій, які могли б погіршити ситуацію.

Китай дуже обережно і стримано відреагував на кризу в Україні. При цьому, не бажаючи псувати відносини зі своїм ключовим союзником в особі Росії, Пекін не коментував кримського референдуму про приєднання до Росії, щоб не створювати прецеденту для власних неспокійних регіонів, таких як Тибет.

Разом з тим Китай заявив, що хотів би продовжувати розвивати "дружнє співробітництво" з Україною, а також поважає її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

Скинутий президент України Віктор Янукович у грудні 2013-го відвідав Китай у надії домовитися про надання фінансової допомоги, проте Пекін не говорив, що має намір надавати Києву будь-які кредити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram