ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

У Держдумі хочуть прирівняти "антиросійські" статті в ЗМІ до держзлочину

Причиною підготовки документа стали події в Україні

У Держдумі хочуть прирівняти "антиросійські" статті в ЗМІ до держзлочину
Фото: http://www.ntv.ru

Депутат Держдуми Росії Євген Фьодоров ("Единая Россия") готує законопроект про внесення змін до Адміністративного та Кримінального кодексів РФ, а також до законів з протидії тероризму і екстремізму.

Поправки стосуються встановлення адміністративної та кримінальної відповідальності для керівників ЗМІ, "які допускають публікації з брехливою антиросійською інформацією, забезпечують інформаційну підтримку екстремістським і сепаратистським силам антиросійської спрямованості, в тому числі і під час відображення подій за межами Росії", повідомляють

"Известия".

Приводом до розробки законопроекту стали публікації в російських ЗМІ, в яких автори, на думку парламентаря, допускали некоректні історичні аналогії і трактування подій в Росії та масових протестів в Україні.

"До державних злочинів входить свідомий обман аудиторії працівниками ЗМІ, спрямований на підтримку тероризму, інтервенції, сепаратизму і геноциду", - сказав автор закону.

Нова кримінальна норма про визнання антиросійських публікацій державним злочином, на думку законодавця, має з'явитися в 10 розділі КК РФ "Злочини проти державної влади", в якому, серед іншого, містяться статті про шпигунство, державну зраду і збройний заколот.

"В Україні відбувся державний переворот . З цим ніхто не сперечається. Але результатом його стала поява узурпатора - в.о. президента України. Офіційно така посада навіть не передбачена. Але коли ЗМІ рішення узурпатора видає за рішення української держави - це свідомий обман", - сказав єдинорос.

Перший заступник голови комітету ДД з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку Вадим Дєньгін (ЛДПР) підтримав ідею закону, але звернув увагу на те, що при його підготовці дуже важливо уникнути можливості подвійного трактування положень документа і не зіткнутися з вже представленими в законодавстві аналогами цих норм.

"Також дуже важливо перевірити інтернет на наявність в Мережі матеріалів, що підпадають під норми закону, незалежно від того, зареєстровані сайти з цією інформацією на території РФ або за її межами. Тут треба зустрічатися з Роскомнаглядом і обговорювати", - розповів депутат.

Журналіст і голова комісії Громадської палати РФ з питань міжнаціональних відносин і свободи совісті Микола Сванідзе вважає цю ініціативу "черговою спробою парламентарів заткнути ЗМІ рот".

Раніше повідомлялося, що російського історика

Андрія Зубова, який написав блог "Це вже було" на LB.ua, в якому він виступив проти війни з Україною, звільняють з МДІМВ. Однак ректор університету поспішив заявити, що це неправда, хоча Зубов дав підтвердження цієї інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram