ГоловнаСвіт

Президент Туреччини передав повноваження суддів Мін'юсту

Турецька опозиція звинувачує уряд у порушенні конституції

Президент Туреччини передав повноваження суддів Мін'юсту
Абдулла Гюль

Президент Туреччини Абдулла Гюль підписав суперечливий закон про реформу Вищої ради суддів і прокурорів (ВРСП) країни, повідомляє 27 лютого euronews.

Тепер основні повноваження ключового судового органу перейдуть Міністерству юстиції. Крім того, співробітників відомства перепризначать, раніше видані постанови - скасують, а рішення щодо судових процедур прийматиме міністр. При цьому із заяви президента випливає, що найбільш суперечливі моменти передані на розгляд до Конституційного суду.

Ініціатором масштабної реформи виступив прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Цьому рішенню, направленому на посилення контролю над судовою системою, передував корупційний скандал, що розгорівся в кінці 2013 року і в якому опинилися замішані високопоставлені чиновники і бізнесмени з оточення глави уряду. На багатьох з них були заведені кримінальні справи за обвинуваченням у корупції, фінансових махінаціях і перевищенні службових повноважень.

Раніше ухвалений Гюлем закон піддався різкій критиці з боку опозиції, яка звинуватила уряд у порушенні конституції. У зв'язку з цим в найбільших турецьких містах пройшли масові антиурядові акції протесту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram