ГоловнаСвіт

Євросоюз затвердив військову операцію в ЦАР

Чергова політична криза почалася в країні наприкінці 2013 року

Євросоюз затвердив військову операцію в ЦАР
Фото: podrobnosti.ua

Євросоюз у понеділок затвердив військову операцію в Центральноафриканській республіці.

Про це йдеться в заяві прес-служби Європейської Ради, інформує РИА Новости.

"Сьогоднішнє рішення створює законодавчу базу для (проведення) операції сил ЄС в ЦАР і є кроком для їх швидкого розміщення", - йдеться в заяві. У комюніке також наголошується, що підготовча фаза має тривати три місяці, а сама операція триватиме близько півроку. Вартість операції оцінюється майже в 26 мільйонів євро. Вона має забезпечити безпеку в районі столиці ЦАР Бангі і створити необхідні умови для надання гуманітарної допомоги.

"Ми використовуємо всі доступні засоби: від гуманітарної допомоги до політичного сприяння переходу. Однак пріоритетами (залишаються): захист цивільного населення від майбутнього насильства, щоб люди могли жити без страху і почали відновлювати свою країну; а також забезпечення надсилання гуманітарної допомоги. Місію відправлять якнайскоріше, щоб підтримати значні досягнення (миротворців) Франції та наших африканських партнерів", - зазначила голова дипломатії ЄС Кетрін Ештон.

Чергова політична криза почалася в ЦАР в кінці 2013 року. На початку грудня в Бангі відбулися зіткнення між бойовиками ісламістського угрупування "Селек" і повстанцями-християнами. За даними телерадіокорпорації Бі-бі-сі, загинули понад тисяча осіб. ООН інформує, що за час конфлікту близько мільйона людей мали покинути свої будинки.

Наразі в ЦАР діють 1,6 тисячі французьких військовослужбовців і кілька тисяч африканських миротворців. У січні Євросоюз схвалив відправку європейського контингенту в країну для допомоги африканським і французьким військовим. За словами глави МЗС Франції Лорана Фабіуса, контингент ЄС складатиметься з 500 осіб, його планують відправити до кінця лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram